DIREKCIJA MISS BIH ZA MISS SVIJETA ODGOVARA NA OPTUŽBE

Nevjerovatna lažna ispovijest nesuđene misice Merime Hadžić, jer istina je...

Showbizz 27.09.14, 11:25h

Nevjerovatna lažna ispovijest nesuđene misice Merime Hadžić, jer istina je...
Povodom informacija o lažiranju pobjede Isidore Borovčanin, Miss BiH u 2014. godini, i namještanju rezultata ovog popularnog natjecanja, koje su se pojavile u bh. medijima, Direkcija Miss BiH za Miss Svijeta uputila je kategoričan demant

 

Merima Hadžić - ne posjeduje niti fizički izgled niti ostale kvalitete koje treba da ima djevojka da bi postala Miss BiH te zbog tih razloga nije prošla na prednatjecanju 2011. godine i nikada se nije plasirala na finalni izbor Miss BiH. Sve što je Merima navela u svom tekstu je laž i kleveta. Ne samo da vrijeđa Direkciju Miss BiH nego i sve djevojke koje su se plasirale u finale izbora Miss BiH. Zaista jadan i bijedan način za sticanje "medijske popularnosti", naovodi se u saopštenju koje je Direkcija Miss BiH za Miss Svijeta uputila medijima povodom tekstova o lažiranju pobjede Isidore Borovčanin, Miss BiH u 2014. godini, i namještanju rezultata ovog popularnog natjecanja.

 

isidora-borovcanin-3

   

U saopštenju se dalje ističe:


Direkcija u BiH egzistira u veoma složenim uslovima uzimajući u obzir sve političke, vjerske, etničke i druge podjele, te veliki stepen korupcije u svim oblastima, iskrivljenim mjerilima vrijednosti i uz veoma nizak kulturološki nivo cjelokupnog društva.

 

Direkcija radi na prostoru cijele BiH. U svom 19-godišnjem radu, sa svim prijavljenim djevojkama Direkcija postupa maksimalno profesionalno i uvijek uz podršku roditelja, bez obzira da li se radi o maloljetnim ili punoljetnim djevojkama. Predani smo svom poslu koji radimo najbolje što možemo, sve u cilju postizanja uspjeha i promocije pozitivnih vrijednosti našeg društva.


Veliki je broj djevojaka koje ne ostvare rezultat niti se plasiraju dalje u finalni izbor za "Miss BiH". Željne "medijske slave" neke od takvih razočaranih djevojaka, nažalost, svoj neuspjeh opravdavaju iznošenjem neistine i laži na račun Direkcije. A bilo je i slučajeva gdje su određeni mediji iskorištavali pojedine djevojke i iznosili neistinite "navode" samo da bi ostvarili veći tiraž, bolji plasman i prodaju svojih novina.
 

U takvim situacijama Direkcija je tražila zaštitu kod nadležnih sudova i u sudskim postupcima dokazala da se u tim "navodima" zapravo radilo o kleveti, te su po osnovu sudskih presuda tuženi bili obavezani da plate nematerijalnu štetu, zatim da u raznim pisanim i elektronskim medijima objave izreku presude, te snose troškove sudskih taksi, vještačenja i advokatske troškove.
 

U svrhu zaštite digniteta i ugleda naše Direkcije, sve one grupe i pojedince u BiH koji Direkciji žele nauditi na razne načine kako bi joj nanjeli štetu ugleda medijskim diskreditovanjem, iznošenjem neistina i laži, a uporedo s time, kako bi joj nanijeli materijalnu štetu, proslijedit ćemo nadležnim institucijama jer se iz svih iznesenih neistinitih i lažnih navoda vidi da bez ikakvih dokaza i činjenica namjerno u medije plasiraju laž i klevetu, što predstavlja djelo klevete za koje je predviđena građanska odgovornost shodno odredbama Zakona o zaštiti od klevete!


Ovom prilikom obavještavamo Merimu, kao i one koji su u medijima prenijeli neistinite činjenice, identificirajući pravno odnosno fizičko lice trećem licu, da će pred nadležnim sudom odgovarati za klevetu. Napominjemo da je za klevetu, iznesenu u sredstvima javnog informiranja, odgovoran autor, izdavač, kao i lice koje je na drugi način vršilo nadzor nad sadržajem tog izražavanja, napominju iz Direkcije Miss BiH za Miss svijeta.

 

Balkanska posla: 'Novinarka' svojom slučajnom prognozom i nagađanjem potvrdila da je odluka žirija bila ispravna i da je i ona lično u Isidori Borovčanin vidjela svoju favoritkinju!

miss-bih-2014

Iz Direkcije Miss BiH za Miss Svijeta poručuju: "Žalosno je da se u našoj zemlji sve prati kroz prizmu nacionalnog ključa i "namještaljki". Mi smo prezadovoljni da smo uspjeli organizirati izbor Miss BiH za Miss Svijeta u ovako teškim vremenima. Predani smo svom poslu koji radimo najbolje što možemo, sve u cilju postizanja uspjeha i promocije pozitivnih vrijednosti našeg društva".


S ponosom ističemo da je izbor Miss BiH prestižni projekat koji je jedan od najgledanijih projekata u našoj zemlji (koji se prenosio putem zemaljske, satelitske i internet mreže), te da je najbolji u pogledu organizacije, spektakularnosti, medijske i marketinške zainteresiranosti, gdje uspjehu projekta, značajno pridonosi i predani rad tehničke, produkcijske i scenografske ekipe FTV i RTRS, u suradnji s Direkcijom Miss BiH za Miss Svijeta.


Bila je ovo noć mladosti, muzike, humanosti i ljepote, a prave zvijezde večeri su svih 26 finalistica, kojima se ovim putem zahvaljujemo na učešću i želimo puno sreće i uspjeha u daljem životu.


Zbog svega navedenog, ne želimo pridavati veliki značaj "novinarki" koja pokušava prouzrokovati mržnju prema ljudima iz Direkcije Miss BiH i projektu koji nosi naziv naše države BiH. Ovo je jedinstveni državni projekat u našoj zemlji, i ovdje nema mjesta netrpeljivosti, razdoru i raspaljivanju mržnje.


Balkanska posla - "novinarka" svojom slučajnom prognozom i nagađanjem potvrdila da je odluka žirija bila ispravna i da je i ona lično u Isidori Borovčanin vidjela svoju favoritkinju.

 

isidora-borovcanin-2


Razni mediji to su protumačili na svoj način (naša posla), ali je jedno sigurno - novinarka je pogodila ko je pobjednica i time potvrdila da je odluka žirija bila ispravna kao što su i većina finalistica ovogodišnjeg izbora potvrdile svojim većinskim glasanjem.


Iskrene čestitke Isidori Borovčanin na zasluženo osvojenoj tituli i želimo joj puno sreće i uspjeha u jednogodišnjem mandatu kao "Miss BiH za Miss Svijeta 2014" kao i na izboru Miss svijeta u Londonu.


A novinarki Arijani predlažemo da se okuša na kladionicama i igrama na sreću pa možda tamo nešto i osvoji.


Način na koji "novinarka" privlači pažnju javnosti je više nego smiješan, a način njenog izražavanja i pisanja o ljudima koje i ne poznaje - više govori o njoj samoj. Ništa od navedenog što je napisala u svom tekstu nije tačno. Jedino u čemu se s njom slažemo jeste da je i nama žao da živimo u državi u kojoj je sve kako dotična kaže: "pokvareno kao mućak" i gdje prevladava govor mržnje, gdje se ljudi vrijeđaju i kleveću bez činjenica, i gdje se ne poštuju opšti etički principi.


Tanja Vujičić, Miss BiH za 2008. godinu je na pitanje određenih novinara da prokomentariše "namještaljku" izbora Miss BiH odgovorila:


"Gledala sam izbor Miss BiH i uživala. Lijepa nam je misica. Na izboru za Miss BiH nema nikakvih namještaljki. Cilj Direkcije je da izabere djevojku koja je lijepa, inteligentna, koja ima kulturno ponašanje, koja je kompletna ličnost, koja ima karizmu te da pošalju na svjetski izbor djevojku za koju vjeruju da će dostojanstveno predstavljati svoju zemlju. Sve dosadašnje misice su se pokazale kao pravi izbor, uspješne su žene, majke, fakultetski obrazovane, dobre osobe, skromne. Trebamo biti srećni što se uprkos teškoj finansijskoj situaciji u našoj zemlji organizuje izbor Miss BiH za Miss Svijeta i što će se boje zastave naše zemlje vidjeti na svjetskom izboru među 130 zemalja iz cijelog svijeta".


Druga pratilja "Miss BiH 2014" Belma Ibrahimović je takođe imala poziv određenih novinara i na pitanje šta misli o "namještaljki" izbora Miss BiH, odgovorila je: "Moja favoritkinja je takođe bila Isidora Borovčanin, kao i većine djevojaka i zaslužila je pobjedu. Na izboru za Miss BiH nije bilo namještaljke."


Protiv onih koji tvrde da je izbor Miss BiH "namještaljka" i da je titula Miss BiH kupljena, te onih koji namjerno pokušavaju narušiti ugled i čast porodice Zubak i Zubak Jovanović i ovog renomiranog jedinstvenog državnog projekta kakav je izbor Miss BiH za Miss Svijeta, biće podignuta tužba za laž, klevetu i uvredu.


Navodi dotične "novinarke" predstavljaju klasičan primjer kršenja odredbi Zakona o medijima i Konvencije o zaštiti ljudskih prava. Kada se iznosi neistina, i to u obliku nepobitne tvrdnje i apsolutne istine, iako istovremeno ne postoje niti jedna činjenica koja bi potkrijepila takav navod, i kada se to radi svjesno, iako se zna da je neistina, to predstavlja kvalificirano kršenje medijskih načela i zakona, i time se ujedno ostvaruju obilježja djela klevete.

miss-bih-2014-stela-robi-sanda-isidora

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI