Manji od BiH, a imaju četiri službena jezika...

Ovo je 12 fascinantnih činjenica o Švicarskoj

Hronika 23.09.14, 19:20h

Ovo je 12 fascinantnih činjenica o Švicarskoj
Švicarska je mala zemlja, prepuna fascinantnih podataka o društvu koje živi u njoj. A ovo je 12 manje poznatih činjenica o Švicarskoj koje je odabrao Business Insider.

 

 

1. Ako usred noći padne mnogo snijega, zatrpat će ulice toliko da njima nećete moći proći. Ali, možete se kladiti da će iste te ulice biti počišćene do 8 sati ujutro.

 

2. U slučaju nuklearnog rata, Švicarci imaju kapacitet bunkera u koje stane 100 % stanovnika te države.

 

3. U slučaju rata, autoceste se mogu pretvoriti u piste za uzlijetanje i polijetanje brzim uklanjanjem ograda koje dijele trake za suprotne smjerove.

 

4. Švicarska je toliko mala da njezini vojni piloti do nedavno nisu probijali zvučni zid. Ali, nedavno su se dogovorili s Francuzima da za te potrebe mogu koristiti francuski zračni prostor.

 

5. U Lausanne, kako bi optimizirali porez na odvoz smeća, standardizirali su kante za smeće i uključili porez u istu cijenu. Ako bacate više smeća, više ćete i platiti. A ako ne koristite svoje kante za bacanje svog smeća, onda plaćate kaznu.

 

6. Unatoč veličini, Švicarska ima četiri službena jezika: njemački, francuski, talijanski i retoromanski. Da bi razumjeli jedni druge, govore engleski.

 

7. Švicarski čokolatijeri razvili su tehnike kako bi proizveli čokolade sa zlatom - jestivim zlatom. Luksuz na kvadrat!

 

8. Kada bi Švicarci željeli zatvoriti svoju državu, to bi mogli učiniti sa samo nekoliko vojnika jer tuneli i brojne autoceste imaju čelične cijevi koje mogu biti podignute pritiskom na gumb. U slučaju invazije, također bi se koristila stabla posađena davno. Ona bi se prepilila i postavila na ceste kao barikade.

 

9. Automobili Švicaraca izgledaju kao novi. Policija, naime, može kazniti vozača koji vozi automobil s oštećenjem, makar se radilo samo o ogrebotini.

 

10. Mnoge kompanije zapošljavaju ljude na poslovima koji mogu biti automatizirani strojem, jer su kao društvo, Švicarci odlučili stati na kraj nezaposlenosti tako da svatko može zaraditi za život. Poslodavac koji zaposli čovjeka umjesto da kupi stroj da obavlja isti posao, dobije državne beneficije.

 

11. S jednom kartom možete se voziti u svim vozilima javnog prometa u cijeloj državi.

 

12. Švicarci nezaposlenima isplaćuju mjesečnu naknadu tijekom dvije godine nezaposlenosti, a u 'plaću' je uključen i plaćeni godišnji odmor, putni trošak za odmor te smještaj, prenosi Dnevnik.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI