KONAČNO

Akcija protiv Islamske države: SAD i saveznici započeli napade na džihadiste u Siriji

Hronika 23.09.14, 10:16h

Akcija protiv Islamske države:  SAD i saveznici započeli napade na džihadiste u Siriji
SAD i nekoliko zaljevskih zemalja otpočele su zračne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, kaže američki kontra-admiral John Kirby

Time je, kako je istakla agencija Reuters, otvoren novi, znatno kompliciraniji front u borbi protiv ekstremista.

 

-Imajući u vidu da su ove operacije u toku, nismo u poziciji da pružimo dodatne detalje u ovom trenutku - rekao je Kirby, dodavši da će više moći da kaže "kasnije".

 

Zajedno sa SAD u zračnim napadima učestvuju, između ostalih, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein i Katar, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

 

Na meti napada bio je grad Raka, glavno uporište Islamske države kao i područje na iračko-sirijskoj granici.

 

Državna sirijska televizija javila je da su SAD informirale o napadu sirijskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama.

Američki zvaničnici i sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopćila je da u Raki i na iračko-sirijskoj granici ima na desetine poginulih i ranjenih ekstremista.

 

Arapski saveznici u tim napadima su od ogromne važnosti za kredibilitet kampanje predvođene SAD, istakla je agencija Reuters.

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama putuje u New York gdje će se kasnije obratiti Generalnoj skupštini UN.

 

Francuski ministar spoljnih poslova Laurent Fabius izjavio je da otmica državljanina Francuske neće uticati na učešće te zemlje u koaliciji, predvođenoj SAD, protiv Islamske države.

 

Francuz Herve Pierre Gardel otet je u nedjelju u Alžiru, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa pod imenom Vojnici kalifata koja je u video snimku zaprijetila da će ga ubiti ako Pariz u roku od 24 sata ne obustavi zračne udare protiv Islamske države u Iraku.

 

Sirijska opozicija pozvala je je ranije da se neodložno pokrenu zračni udari protiv ekstremističke Islamske države u Siriji, koja je zauzela više sela na sjeveru, ističući da je "vrijeme od suštinske važnosti da bi se izbjegla katastrofa".

 

-Moramo nedložno da pokrenemo zračne udare u Siriji. Dok ovo govorimo, Islamska država u opsadi drži na stotine hiljada civila na sjeveru Sirije, u regionu Kobane - rekao je predsjednika sirijske nacionalne koalicije Hadi al-Bahra.

 

Bahra je, na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku, rekao da je "vrijeme od suštinske važnosti da bi se izbjegla katastrofa", prenijele su agencije.

 

Prema njegovim riječima, islamski borci "napreduju veoma brzo" i stvaraju veliku humanitarnu krizu.

 

-Ne možete da sjedite i čekate. Morate djelovati - rekao je Bahra, lider opozicione grupe u egzilu koja se zalaže za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada, prenosi B92.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI