Brutalni teroristi

Ispovijest bivšeg džihadiste: 'Pobjegao sam kada su mi rekli da je silovanje male djece njihovo božje pravo'

Hronika 23.09.14, 08:34h

Ispovijest bivšeg džihadiste: 'Pobjegao sam kada su mi rekli da je silovanje male djece njihovo božje pravo'
Osim toga, tvrdi i da Islamska država za ova stravična silovanja posebno ohrabruje svoje pripadnike koji se spremaju na samoubilačke misije te da se među tim 'mučenicima' nalazi veliki broj Britanaca

 

Džihadisti Islamske države svakodnevno u svojim kampovima za obuku siluju žene, a u nekim slučajevima radi se o djevojčicama koje imaju samo devet godina.

 

Ovu zastrašujuću tvrdnju iznio je bivši borac Islamske države Sherko Omer. On je u svojoj ispovijesti rekao kako je svim pripadnicima IS-a rečeno da je njihovo 'božje pravo' silovati nemuslimanske zarobljenike.

 

Osim toga, tvrdi i da Islamska država za ova stravična silovanja posebno ohrabruje svoje pripadnike koji se spremaju na samoubilačke misije te da se među tim 'mučenicima' nalazi veliki broj Britanaca.

 

- Puno je stranih boraca određeno za samoubilačke misije ne zato jer su veliki borci i zbog toga što bog tako želi, kako zapovjednici govore pred svima, nego zato jer su beskorisni - rekao je bivši pripadnik Islamske države koji se krije pod lažnim imenom Sherko Omker.

 

- Oni ne govore arapski, loši su borci i nemaju nikakve profesionalne vještine. Mozak im je ispran pričama o ženama u raju i da ih mogu silovati prije nego što počine samoubilački napad - ispričao je Omer, inače Kurd iz Iraka.

 

U svojoj ispovijesti je prepričao kako je na prevaru postao član Islamske države nakon što je otišao u Siriju gdje se pokušao pridružiti oslobodilačkoj vojsci koja se borila protiv predsjednika Bašara al-Asada.

 

Prema njegovim riječima, islamisti iz kurdske zajednice u Halabji dogovorili su mu sastanak s nekim osobama u Turskoj koje su ga dovele u kamp za obuku na granici sa Sirijom.

 

Tek kada je stigao shvatio je da je odveden u kamp Islamske države. Kako sam kaže, on nije sudjelovao u borbama, nego je zbog svog ranije stečenog znanja obučavan za komunikacijskog i tehnološkog stručnjaka.

 

Kada je tek stigao u kamp, priča Omer, primijetio je kako su zapovjednici jako ljubazni te da vlada bratska atmosfera. Ubrzo je, međutim, vidio stvari koje su poljuljale njegove moralne vrijednosti.

 

- Zapovjednici misle da je normalno spavati sa zarobljenicama protiv njihove volje ako je riječ o nevjernicama i nemuslimankama - rekao je Omer.

 

- Ovo se događalo kršćankama iz Raqqe nakon što su njihovi muževi javno pogubljeni. Svjedočio sam tome. Vidio sam kako šest džihadista traži od jedne kršćanke i njene kćeri da im postanu žene. Kći je imala oko 12-13 godina. Rekao sam im da je po islamu zabranjeno prisiljavati žene na nešto te da se djecu ne smije dirati ni pod kakvim okolnostima. Oni su na to samo uperili oružje u moju glavu i rekli mi da odem - ispričao je Omer koji je odlučio napustiti Islamsku državu nakon što je svjedočio smaknuću svog prijatelja Kurda koji je zarobljen u borbi protiv okrutnih terorista.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI