VIDEO/ KAKO JE BIJELA HALJINA UZDRMALA HOLLYWOOD

Tajna čuvene filmske scene koja je proslavila Marylin Monroe...

Mediji 21.09.14, 14:44h

Tajna čuvene filmske scene koja je proslavila Marylin Monroe...
Povodom 60 godina od čuvene filmske scene, britanski Guardian otkriva nekoliko zanimljivih podataka koje (možda) niste znali...

Kultna scena iz filma "Sedam godina vjernosti” (The Seven Year Itch) Billyja Wildera snimljena je u septembru daleke 1954. godine, ali i danas se smatra jednom od najseksiplnijih filmskih scena svih vremena.


Marilyn Monroe, tada zvijezda u usponu, nakon ovog filma, a definitivno nakon scene u kojoj u lepršavoj bijeloj haljini zakorači iznad otvora podzemne željeznice u New Yorku, postala je slavna i do danas neprevaziđena ikona pop kulture.


Povodom 60 godina od čuvene filmske scene, britanski Guardian otkriva nekoliko zanimljivih podataka koje (možda) niste znali...

 

Snimanje scene odvijalo se u New Yorku, na uglu Avenije Lexington i 52. ulice, i bilo je zakazano za jedan sat poslije ponoći. Marilyn i ekipu dočekalo je nekoliko hiljada posjetilaca i više od 100 fotografa. Glumica je scenu ponovila čak 14 puta.

 

Međutim, u konačnu verziju filma nije ušla nijedna od 14 snimljenih scena, već ona koja je naknadno snimljena je u Foxovom studiju u Kaliforniji. Ipak, u promotivne svrhe korištene su fotografije s njujorškog noćnog snimanja.  

 


Marilyn je vodila računa o tome šta će "pokazati” u filmu, pa je tako pažljivo krotila svoju haljinu, a da bi se dodatno osigurala od neželjenih snimaka, nosila je dupli veš.


Cijela planeta film i scenu dočekali je sa oduševljenjem, bila je zadovoljna čak i kritika, ali ne i tadašnji suprug Marilyn Monroe, legendarni sportista Joe DiMaggio.


Tokom snimanja ove scene, kada je reditelj konačno 'odsvirao' kraj, DiMaggio je izletio sa seta bijesan zbog onoga što je gledao hiljadu ljudi. Po povratku u Kaliforniju, Marilyn Monroe je podnijela zahtjev za razvod od DiMaggia, između ostalog i zbog nanošenja duševne patnje i žestoke svađe koju su imali u hotelu poslije snimanja u New Yorku.


Haljina koju je Marilyn nosila u kultnoj sceni djelo je dizajnera Williama Travilla, čiji potpis stoji na brojnim kreacijama koje je slavna glumica Monroe nosila i u ostalim filmovima. No, on sam nije bio oduševljen ovom kreacijom, pa ju je svojevremeno nazvao "budalastom malom haljinom”.


To mu, pak, nije smetalo da se raduje 2011. godine kada je haljina na aukciji prodata za nevjerovatnih 4,6 miliona dolara.


Prije aukcije haljinu je posjedovala glumica Debbie Reynolds, koja je zbog bankrota morala da proda brojne suvenire iz hollywoodske istorije, pa tako i čuvenu bijelu haljinu. Inače, kako je tvrdila Reynolds, 1971. godine ona je haljinu kupila za svega 200 dolara.

 

marilyn-monroe-1 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI