FOTO/ Poglavar Katoličke crkve počeo posjetu Albaniji

Papu Franju na aerodromu u Tirani dočekao premijer Edi Rama

Hronika 21.09.14, 12:02h

Papu Franju na aerodromu u Tirani dočekao premijer Edi Rama
Poglavar Rimo-katoličke crkve papa Franja stigao je u jednodnevnu posetu Albaniji. Papu je na međunarodnom aerodromu “Nënë Tereza” (Majka Tereza) u Tirani dočekao premijer Albanije Edi Rama, članovi njegovog kabineta i predstavnici Katoličke crkve. Brojni građani Tirane na ulicama pozdravljaju papu.

 
Poglavar Rimo-katoličke crkve papa Franja stigao je jutros u devet sati u jednodnevnu posjetu Albaniji. Papu je na Međunarodnom aerodromu “Nënë Tereza” (Majka Tereza) u Tirani dočekao premijer Albanije Edi Rama, članovi njegovog kabineta i predstavnici Katoličke crkve, prenosi Anadolu Agency.

 

Premijer Rama je u VIP salonu aerodroma u kratkom razgovoru poželio papi dobrodošlicu gdje mu je uručio i prigodan poklon. Potom je i papa uzvratio poklon premijeru i prisutnim ministrima Vlade Albanije.

 

papa-franjo-albanija-2

 

Dobrodošlicu papi Franji poželiće i predsednik Albanije Bujar Nishani, u dvorištu Predsjedništva, gdje se papa upravo uputio.

 

Brojni građani raspoređeni duž bulevara kojim prolazi papin automobil, pozdravljaju i slikaju papu. Prema rasporedu posjete, papa će se u sali za prijem Predsjedništva Albanije sastati sa albanskim zvaničnicima, gdje će se obratiti i medijima.

 

U 11 sati je najavljeno održavanje Svete mise na Trgu Majka Tereza u centru Tirane i propovjed Svetoga Oca Angelus TENZO i njegov govor.

 

baloni-papa-franjo

 

U poslijepodnevnim satima papa Franja će ručati sa albanskim biskupima i sastati se sa liderima vjerskih zajednica u Albaniji.

 

Tokom boravka u Albaniji papa će u pratnji predstavnika albanskih dobrotvornih društava posjetiti i štićenike doma za nezbrinutu djecu “Centro Betania”.

 

Posjeta pape Tirani protiče uz izuzetno jake mjere bezbjednosti na kojima je angažovano 2.500 policajaca. Na 27 kontrolnih tačaka svi koji žele da učestvuju u ceremoniji na glavnom tiranskom trgu biće detaljno prekontrolisani uz upotrebu detektora za metal i tečni eksploziv.

 

Policija je zabranila saobraćaj na centralnom Trgu Majka Tereza od 20:30 sati u subotu do 19 sati u nedjelju. U oklonim ulicama koje vode ka centralnom trgu saobraćaj je zabranjen danas (nedjelja) od šest do 19 sati.

 

papa-franjo-albanija

 

 Za papinu posjetu vlada veliko interesovanje medija. Akreditovano je više od 1.200 domaćih i inostranih medijskih kuća.

 

Albanija je izabarana za prvu papinu posjetu jednog evropskoj zemlji zato što je za vrijeme diktature Envera Hodže i komunističkog režima propatio veliki broj katoličkih sveštenika, a mnogi su i ubijeni. Upravo slike 40 ubijenih sveštenika okačene su u glavnoj ulici Tirane povodom Papine posjete. Putovanje u Albaniju je četvrto putovanje izvan Italije u pontifikatu pape Franje.

 

Inače, ovo je druga posjeta jednog poglavara katoličke crkve Albaniji, koju je 1993. godine posjetio papa Ivan Pavao II. Papu je tada na aerodromu, koji danas nosi njeno ime, dočekala Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI