SDS odlučan

Ovaj put učinićemo sve da spriječimo SNSD-ovu izbornu krađu!

Front 20.09.14, 18:37h

Ovaj put učinićemo sve da spriječimo SNSD-ovu izbornu krađu!
Smatraju da "treba mijenjati izborni zakon BiH radi onemogućavanja zloupotrebe kandidatura i izbornih krađa kao što to vladajući SNSD godinama radi“

 

Srpska demokratska stranka (SDS) danas je saopćila da će sve učiniti da "ovaj put spriječi evidentnu izbornu krađu SNSD-a, kao što je to bilo na izborima 2012., kada je bilo 9.500 nevažećih listića u Banjoj Luci ili oko 11 posto svih birača koji su izašli na glasanje“.

 

Iz ove stranke navode da kandidati za funkciju predsjednika RS-a mogu biti svi građani tog bh. entiteta koji ispune zakonom propisane uvjete, a za provjeru tih uvjeta je zadužena Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

 

- Prilikom svih prethodnih izbora su se prijavljivali razni kandidati koji su bili široj javnosti nepoznati. Motivi zbog kojih se prijavljuju kandidati su različiti i niko nema pravo da osporava bilo čiju kandidaturu koja je izvršena u skladu sa zakonom - stoji u saopćenju SDS-a.

 

Smatraju da "treba mijenjati izborni zakon BiH radi onemogućavanja zloupotrebe kandidatura i izbornih krađa kao što to vladajući SNSD godinama radi“.

 

- SDS, za razliku od režima, koji poziva građane da na dan izbora ostanu kod kuće, poziva sve građane da 12. oktobra izađu na izbore i tako daju svoj doprinos promjenama u RS-u - navodi se iz ove stranke.

 

Odbacuje i sve insinuacije, kako dodaju, režimskih medija (RTRS, SRNE i Glasa Srpske) o bilo kakvoj umiješanosti u navodne malverzacije oko kandidata za predsjednika RS-a.

 

Glas Srpske je objavio da se osim Ognjena Tadića za poziciju predsjednika RS-a bore i članovi te stranke Mladen Nešković i Vladan Marković iz Istočnog Sarajeva.

 

- Da situacija bude još bizarnija, Nešković je Tadićev lični vozač, a Marković je kao tjelohranitelj pratio Tadića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Darka Babalja - navodi ovaj banjalučki list.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI