Boris Tadić o Dodikovim prijetnjama otcjepljenjem

Politika podjele BiH je veoma kontraproduktivna i to prije svega po interese Republike Srpske!

Front 20.09.14, 13:58h

Politika podjele BiH je veoma kontraproduktivna i to prije svega po interese Republike Srpske!
Apsolutno ne vidim mogućnost da bilo koji dužnosnik iz Srbije potakne bilo kakvu podjelu BiH danas, kaže Tadić

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Dnevni avaz izjavio je kako bi za njegovu zemlju bilo nezamislivo podupirati politiku koja bi vodila podjeli Bosne i Hercegovine dodajući da u vrijeme njegova predsjedničkog mandata Milorad Dodik od njega nikada nije tražio podršku za otcjepljenje Republike Srpske.

 

"Mislim da bi bilo koja politika Srbije koja bi išla u pravcu podjele BiH bila vrlo kontraproduktivna, prije svega kada su u pitanju interesi same Republike Srbije. S druge strane, nemam saznanja da je gospodin Dodik dolazio s takvim zahtjevima. Kao predsjednik Srbije snažno sam se zalagao za očuvanje integriteta BiH", kazao je Tadić dodajući da mu je teško uopće povjerovati u tvrdnju koja se nedavno pojavila kako je Dodik nakon ruske aneksije Krima od srbijanskog premijera Aleksandra Vučića tražio potporu za otcjepljenje RS od BiH.

 

"Apsolutno ne vidim mogućnost da bilo koji dužnosnik iz Srbije potakne bilo kakvu podjelu BiH danas. Nakon ratova, nakon mandata Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i mene i nakon nekoliko faza regionalne politike, mislim da takav poticaj iz Srbije više ne može doći", izjavio je Tadić u intervjuu kojega je u subotu objavio "Dnevni avaz".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI