Sutra u Bugojnu

Počinje 21. Susret pozorišta lutaka BiH

Kultura 19.09.14, 13:02h

Počinje 21. Susret pozorišta lutaka BiH
U Bugojnu će se od 20. do 26. septembra održati 21. Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH. Tokom ovih sedam dana Bugojno će ponovo postati glavni grad ''lutkarske republike''.

 

 

''Lutkarskom republikom'' će prodefilovati sedam teatarskih kuća iz BiH, studenti sa bh. akademija scenskih umjetnosti, dječiji pisci, glumci i glumice, lutkari i lutkarke, te djeca iz Bugojna i okolnih mjesta.


U takmičarskom programu ovogodišnjih publika će moći pogledati:


Pozorište lutaka Mostar, sa predstavom ''Ledeno srce'', Narodno pozorište Tuzla - ''Tri mačka i zakopano blago'', Pozorište mladih Sarajevo - ''Mali Muk'', Lutkarsko kazalište Mostar - ''Karius i Baktus'', Dječije pozorište Republike Srpske - ''Knjiga o Džungli'', Studio lutkarstva Sarajevo - ''Odkamena priča'' i Bosansko narodno pozorište Zenica - ''Kraljica mašina''.

 

21-susreti-pozorista-lutaka


Predstave takmičarskog programa će ocijenjivati stručni žiri u sastavu: doc. dr. art. Maja Lučić, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Strajo Krsmanović, teatrolog iz Sarajeva i doc. Mario Ćulum, MA, profeseror na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.


Tokom trajanja Susreta razgovore o predstavama u takmičarskom programu vodit će Ljubica Ostojić, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.


Prateći program Susreta počinje u subotu, 20. septembra, od 10 sati sa cjelodnevnom otvorenom radionicom CLAYTOPIA na Gradskom trgu u Bugojnu. Radionicu će voditi tim iz Švedske na čelu sa Johanom Malmstromom. Na istom mjestu ćemo u ponedjeljak, 22. septembra u večernjim satima,  vidjeti performans svečanog otvaranja u kojem će učestvovati Ulični teatar iz Prijedora, Teatar FEDRA Bugojno i Dječije pozorište Eko-Art iz Bugojna, a koji će, naravno, završiti pravim, pravcatim vatrometom Lutkarske republike.


Ovogodišnje Susrete obilježit će i izložba ''Kulturno pamćenje-Blago koje nestaje'' Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kao i izložba radova Dževada Hoze, Halila Tikveše i Emira Dragulja pod nazivom „Tri grafičara“ koju je pripremila Umjetnička galerija BiH.

 

plakat21-susreti-pozorista-lutaka


Bugojanski osnovci će se na teritoriji Lutkarske republike, a u svojim školama, družiti i upoznati sa dječijim piscem Muhidinom Šarićem, a desit će se i interesantna promocija drama za djecu ''Nježni snovi'' autora Željka Miloševića.


Tokom čitavog trajanja Susreta studenti sa akademija u BiH, kao i glumci iz bh. teatarskih kuća će učestvovati na lutkarskoj radionici koju će voditi Maja Lučić.


Posljednjeg dana Susreta, u petak, 26. septembra, održat će se scenska čitanja lutkarskih tekstova koje su napisali studenti sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a bit će upriličena ispitna predstava ''Snježna kraljica'' studenata ASU Sarajevo.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI