Problemi srebreničkih Srba

Hodža, iz solidarnosti sa popom, neće u Englesku!

Hronika 19.09.14, 10:24h

Hodža, iz solidarnosti sa popom, neće u Englesku!
Srebrenički Srbi su diskriminisani pri zahtjevima da dobiju vize za ulazak u Veliku Britaniju, dok Bošnjaci prolaze bez problema, a čak i kada je put zajednički - dešava se da Srbi ostanu bez viza, piše Srna.

 

 

Vize ljetos nije dobilo dvoje mladih Srba iz Srebrenice za odlazak na međunarodnu razmjenu amaterskih pozorišnih grupa, kao ni pet Srba koji su u Englesku trebali putovati u okviru mješovite srpsko-bošnjačke grupe.

 

Prije nekoliko dana dobili su odbijenice, dok su Bošnjaci iz te delegacije dobili vize za ulazak u Veliku Britaniju.

 

Prehodno je ova grupa mladih amatera dobila poziv od prestižne londonske umjetničke škole da dođu u posjetu, prisustvuju glumačkim radionicama, te da izvedu predstavu.

 

Dvoje mladih Srba iz te nacionalno mješovite grupe nije dobilo vize, a oni su nosioci njenog rada, pa su ostali skoro formalno putovali.

 

Još pet Srba iz ovog mjesta prije nekoliko dana dobilo je odgovore da nisu ispunili uslove za dobijanje vize od britanskog predstavništva iz Varšave, koje je ovlašteno za izdavanje viza građanima jugoistočne Evrope.

 

Istovremeno, vize je dobila grupa Bošnjaka koji su u Englesku trebali putovati u mješovitoj grupi sa Srbima.

 

"Riječ je o pozivu Bosansko-britanskog udruženja `Sana` i metodističke vjerske zajednice Engleske. Kao nacionalno mješovita grupa bili smo najavljeni u Ambasadi Velike Britanije za dobijanje saglasnosti za izdavanje viza za naše putovanje", pojašnjava Srni srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović.

 

On i srebrenički imam Damir Peštalić ostvarili su dobru saradnju i usaglasili projekte za čiju su realizaciju trebali dobiti obećanu podršku metodističke zajednice Engleske, pa je mješovita srpsko-bošnjačka desetočlana delegacija bila spremna da putuje u posjetu Ostrvu.

 

"Popunili smo identične obrasce i imali iste novčane garancije koje su tražene za izdavanje viza, ali Srbi nisu dobili vize, a Bošnjaci jesu, što govori o diskriminatorskom odnosu Velike Britanije ili dijela njene administracije prema srpskom narodu", kaže Mlađenović.

 

Nakon saznanja da srpski članovi mješovite delegacije nisu dobili vize, srebrenički hodža Damir Peštalić obavijestio je predstavnika engleske metodističke zajednice da se bošnjački članovi te delegacije solidarišu sa srpskim članovima i odbijaju da sami putuju u Englesku.

 

Srebrenička grupa predvođena sveštenikom i imamom trebalo je da posjeti London, Birmingem, Notingem i Derbi, gdje bi se upoznali o načinima rada metodističke zajednice, kao i radom džemata i Srpske pravoslavne crkve, te posjetili britanski parlament i redakciju BBC-ja u Londonu.

 

Protojerej Mlađenović pozdravlja potez imama Peštalića i navodi da mnoge britanske diplomate i predstavnici civilnog društa dolaze u BiH da nas "uče" toleranciji, pomirenju i suživotu, a da ovaj primjer pokazuje da oni treba da uče od nas.

 

Mlađenović napominje da se predstavnik metodističke zajednice izvinio srpskim članovima delegaciji zbog ovog incidenta i obećao da će problem biti riješen.

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI