Škoti glasali na referendumu

Istorijsko 'NE' nezavisnosti: Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu!

Front 19.09.14, 07:55h

Istorijsko 'NE' nezavisnosti: Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu!
Za pobjedu na referendumu bilo je potrebno 1,822,433 glasova

Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je BBC nakon što su prebrojani glasovi u 31 od 32 okruga. Protivnici odvajanja dobili su 1,914,187 glasova, dok je "za" bilo 1,539,920. Za pobjednu na referendumu potrebno je 1,822,433 glasova.

 

Na osnovu rezultata glasanja objavljenih u 31 od 32 regiona, 55, 42 posto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,58 posto građana željelo da Škotska prekine 300-godišnji savez s Britanijom, prenosi agencija AFP.

 

kotska-referendum-1

 

 

kotska-referendum-2

 

Jedan od vođa kampanje za neovisnost Škotske priznao je u petak ujutro poraz na istorijskom referendumu.

 

"Poput hiljada ljudi širom zemlje uložio sam svoje srce i dušu u ovu kampanju i osjećam duboko razočaranje što smo tijesno izgubili", izjavio je BBC-u Nicola Sturgeon, zamjenik vođe kampanje Škotske nacionalne stranke.

 

I premijer Škotske Alex Salmond, predvodnik otcjepljenja, priznao je poraz nakon što je 31 region objavio rezultate glasanja.

 

- Važno je reći da je naš referendum bio dogovoren proces održan uz pristanak, a Škotska je većinom glasova u ovoj fazi odlučila da ne postane nezavisna država - rekao je Salmond svojim pristalicama okupljenim u Edinburgu, prenosi agencija Tanjug.

 

Oko 4,3 miliona Škota s pravom glasa imalo je u četvrtak priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno historijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI