PRIPREMA SE VELIKI SHOW U NAŠEM GRADU

Konačno pravi mjuzikl u Sarajevu: 'Cabaret 2014' 28. septembra u klubu Sloga

Kultura 18.09.14, 18:30h

Konačno pravi mjuzikl u Sarajevu:   'Cabaret 2014'  28. septembra u klubu Sloga
Ovih dana u popularnom sarajevskom klubu Sloga u toku su intenzivne probe i pripreme za premijeru velikog pozorišno-muzičkog projekta. Radi se izvedbi mjuzikla „Cabaret 2014“ koji nastaje pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića i velike ekipe koju čine mladi glumci i glumice, balerine, vokalni solisti i muzičari

 

 „Cabaret 2014“ je suvremena dramatizacija teksta koji se orginalno dešava u Berlinu prije početka Drugog svjetskog rata u vrijeme Weimarske republike i uzdizanja nacista. Pisac Brian stiže u Berlin kako započeo pisanje romana svog života. Ali za to neće imati vremena; sreće Sally, pjevačicu i zabavljačicu u noćnom The Kit kat klubu. U igri zavođenja i ljubomore javlja se među njima ljubav, ali brzo upadaju u ljubavni trougao sa grofom Lotarom. Oko njih su sve agesivniji nacisti koje žele da preuzmu kontrolu nad gradom....

 

- "Cabaret 2014" radimo po motivima istoimenog filma sa ciljem da kreiramo mjuzikl po svim standardima žanra ali i da aktualiziramo tekst koji govori o fašizmu koji se rađa u danima i godinama krize. Vrijeme u kojem mi živimo ima velike sličnosti sa Berlinom iz 1929. i zbog toga je taj "Cabaret" aktulan i poučan i danas. Dakle, nama je cilj napravit vrhunski scenski događaj u gradu, veliku zabavu i spektakl, ali malo upozoriti i na bolesti društva u kojem živimo – kaže o predstavi  reditelj Jasmin Duraković.

 

Ulogu Sally Bowles je, na velikom castingu organiziranom posebno za ovaj projekat, dobila je mlada historičarka umjetnosti i pjevačica Amina Hamzić, dok velike i značajne uloge u ovome komadu igraju: Emir Krivalić, Armin Omerović, Staša Dukić, Vanesa Glođo, Edhem Husić, Jasmin Bašić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo Arnautalić.


 
Scenograf je Osman Arslanagić, kostimograf Lana Lončerević, aranžer muzičkih tema je Nenad Tešić. Koreogoraf i producent projekta je Nađa Pušilo.  Plakat za predstavu je radila Sanja Kulenović, dok je fotograf bio Velija Hasanbegović.

 

Projekat nastaje u nezavisnoj produkciji, dok jedan dio učesnika u projekatu učestvuje na volonterskoj bazi. Premijera predstave je zakazana u nedelju, 28. septembar, u Slogi (Cinemas), a karte se već od danas mogu nabaviti i  pretprodaji.


DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN

BLIN
KOMENTARI