Islamska država objavila novi snimak

Pogledajte obraćanje zarobljenog novinara Johna Cantlieja: 'Iznenadit ćete se šta ću vam reći...'

Hronika 18.09.14, 18:11h

Pogledajte obraćanje zarobljenog novinara Johna Cantlieja: 'Iznenadit ćete se šta ću vam reći...'
U videu objavljenom na You Tubeu, novinar, koji je sarađivao s časopisima Sunday Times, The Sun i Sunday Telegraph, kao i s novinskom agencijom AFP, pojavio se u narandžastoj odjeći, ispred nekog stola, i govorio sam ispred kamere


Džihadisti grupe Islamska država (IS) objavili su u četvrtak snimak britanskog novinara Johna Cantliea otetog nakon dolaska u novembru 2012. godine u Siriju.

 

U videu objavljenom na You Tubeu, novinar, koji je sarađivao s časopisima Sunday Times, The Sun i Sunday Telegraph, kao i s novinskom agencijom AFP, pojavio se u narandžastoj odjeći, ispred nekog stola, i govorio sam ispred  kamere.

 

Nema nikakve očiglednje prijetnje po njegov život u videu koji je trajao nešto više od tri minute.

 

IS, koji sije teror u velikim dijelovima regija koje je okupirao u Siriji i Iraku, objavio je od augusta tri videosnimka koja prikazuju pogubljenje dva američka novinara i jednog britanskog humanitarca, u znak odmazde za američke udare na njihove položaje u Iraku. Grupa je zaprijetila da će ubiti još jednog britanskog taoca Davida Henninga.

 

U posljednjem videu, novinar John Cantlie najavljuje "sljedeće epizode" u toku kojih će otkriti "istinu" o IS-u.

 

Na početku videa on je rekao da ga je oteo IS nakon povratka u novembru 2012. godine u Siriju.

 

Britanskog novinara su s holandskim kolegom već bili oteli džihadisti na nekoliko sedmica u julu 2012. godine na sjeveru Sirije prije nego što ih je oslobodila Slobodna sirijska vojska (FSA, glavna komponenta sirijskih pobunjenika).

 

On je tada bio ranjen u ruku iz vatrenog oružja otmičara u pokušaju da se oslobodi, dok je njegov holandski kolega pogođen u kuk.

 

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI