Detalji ubistva Zorana Goluba Čarlame

Pandurević se hvalio: 'Jesi li vidio kako sam ga izrafalao, kako sam ga skrko?'

Hronika 18.09.14, 11:17h

Pandurević se hvalio: 'Jesi li vidio kako sam ga izrafalao, kako sam ga skrko?'
Sead Robović, svjedok u predmetu “Lutka”, gdje se skupini optuženih sudi za ubistva i pljačke, jučer je u sudnici Suda BiH rekao da je Darko Elez htio ubiti Zorana Goluba Čarlamu jer je Golub financirao Elezova protivnika Đorđa Ždralu.

 

 

 

Podsjetimo, u predmetu “Lutka” se sudi optuženim Elezovim suradnicima u BiH, a oni se terete za ubistva i pljačke. Na optuženičkoj klupi sjede Bojan Cvijan, Davor Mandić, Davor Elez, Muhamed Ramić, Admir Ahmetspahić, Ljubiša Lalović, Marko Krajišnik, Dejan Vukosavljević, Nermin Tahirović, Elvir, Azem i Mehmed Kajević, Elvis Zlatić, Vladan Parađina, Dragan Jevtović, Benjamin Halilović, Anes Kurbegović, Slaviša Bobar i Mladen Mičić. Robović je najprije bio optužen u ovom predmetu, ali se nagodio te sada svjedoči protiv ostalih. Robović je jučer, svjedočeći o ubistvu Zorana Goluba Čarlame, kazao kako je u augustu 2008. iz Beograda u Sarajeva stigao Darko Elez, koji je od njega tražio da mu pomogne u “događaju koji će uslijediti”.

 


“Elez me pitao da ga propratim. Nešto je planirao. Imao je sve informacije o Čarlami. Kada smo ga Edin (Ahmetspahić, op.a), Ramić i ja pratili na putu prema Bijeljini, Elez je sjedio u crnom Golfu s Pandurevićem i Krajišnikom. Na glavi su imali perike. U jednom je trenutku Elez izišao iz vozila i tražio da mu vratimo telefone, a Pandurević (sudit će mu se u Srbiji, op.a) se hvalio govoreći nam “Jesi li vidio kako sam ga izrafalao, kako sam ga ‘skrko’? Sutradan smo u novinama vidjeli da je Čarlama ubijen”, rekao je Robović. Tokom unakrsnog ispitivanja je izjavio kako je Čarlama financirao Đorđa Ždralu i da je Elezu to bio glavni motiv za ubistvo.

 

 

Odvjetnica Davora Eleza, Tatjana Savić, obratila se Vijeću zahtijevajući da urgira kod Tužiteljstva da se njoj, ali i ostalim odvjetnicima u ovom slučaju dostave Robovićeve ranije izjave. Odbrane su tvrdile kako smatraju da je svjedok u međuvremenu “nadogradio iskaz”. Vlado Adamović, odvjetnik Nermina Tahirovića, istaknuo je kako smatra da “Robovića neko ‘puni’ detaljima”.

 


“Njegov je cilj završiti svoju priču u vezi s ovim i izvući se iz ove situacije, te pričati ono što odgovara Tužiteljstvu”, rekao je Adamović. Odbrane su zahtijevale da se unakrsno ispitivanje odgodi dok im se ne dostave sve izjave Robovića, ali je sudsko vijeće ovaj prijedlog odbilo. Robović je u sudnici objasnio da je on odlučio priznati i nagoditi se s Tužiteljstvom jer nije želio da njegov sin odrasta bez oca.

 


“Bila mi je bitna visina kazne. Nisam želio ležati 20 godina za nešto što sam bio primoran raditi. Da nisam ispoštovao tu skupinu, danas ovdje ne bih sjedio. Nisam okrvavio ruke, niti je ijednu majku glava od mene zaboljela”, rekao je Robović. Tužiteljica Tatjana Savić ga je pitala je li tačno da Robović nije obvezan vratiti 110.000 maraka, Robović je odgovorio da će to ići “posebnim postupkom”. On je, naime, na prošlom ročištu kazao da je dobio ovu sumu novca pri podijeli milijunskog plijena nakon jedne od pljački koje je obavila ova skupina.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI