Veliki broj predstavnika iz cijele Evrope

Krajem oktobra u Sarajevu međunarodna konferencija Paneuropske unije

Hronika 17.09.14, 17:11h

Krajem oktobra u Sarajevu međunarodna konferencija Paneuropske unije
Međunarodna konferencija Paneuropske unije Bosne i Hercegovine „Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlantskim integracijama“ bit će održana u Sarajevu od 24. do 26. 10. 2014. uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, Hanns Seidel Fondacije i Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

 


Na konferenciji će učestvovati veliki broj predstavnika Paneuropskih organizacija iz cijele Evrope, predvođeni međunarodnim predsjednikom Alainom Terrenoireom. Svoj dolazak je najavilo čak pet zastupnika Evropskog parlamenta: Tonino Picula, Tanja Fajon, Andrej Plenković, Eduard Kukan i Davor Ivo Stier, a pored njih na konferenciji će govoriti i zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović


- Bez imalo dvojbe je sazrelo vrijeme za drugačiji, novi pristup naše zemlje prije svega prema evropskim integracijama, ali i prema onim atlantskim. I ovom konferencijom, koja će se održati netom nakon općih izbora kada će situacija biti dosta jasnija, želimo kazati onima koji će kreirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine u iduće četiri godine da moraju biti odgovorniji i prema državi i društvu. Sam dolazak predstavnika evropskih institucija znak je takvih opredjeljenja i poruka novima vlastima da moraju biti više proevropske, ne samo na riječima već i u konkretnim potezima.“, kazao je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran


Konferencija počinje u petak, 24.10. u 18 sati u Vijećnici, a domaćin će biti sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić. Nastavak konferencije je u subotu, 25.10. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s početkom u 9 sati. Na koncu rada bit će usvojena i deklaracija Paneuropske unije koja će biti poslana svim važnijim institucijama u Bosni i Hercegovini, ali će biti dostavljena i institucijama Evropske unije. 


U nedjelju, 26.10. u 10.30 sati u Sarajevskoj katedrali bit će služena i misa, a predvodit će ju banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.  

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI