NAKON KATASTROFALNIH POPLAVA

Stiže pomoć iz Fonda za obnovu i rekonstrukciju zemlje: Milioni za poplavljene!

Hronika 17.09.14, 15:40h

Stiže pomoć iz Fonda za obnovu i rekonstrukciju zemlje: Milioni za poplavljene!
Obzirom na štetu koja je načinjena, radi se o milionskim iznosima koji će ravnomjerno biti raspoređeni po svim opštinama pogođenim ovogodišnjom nesrećom

Uspostavom Fonda za obnovu i rekonstrukciju zemlje nakon katastrofalnih poplava, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pripremila je dokumentaciju o količini sredstava koja će biti prebačena i prikupljena u fond.  


Obzirom na štetu koja je načinjena, radi se o milionskim iznosima koji će ravnomjerno biti raspoređeni po svim opštinama pogođenim ovogodišnjom  nesrećom.


Kako saznajemo, prioritetni zadatak jeste saniranje, stambenih fondova u općinama koje su pretrpjele najveće štete od poplava i klizišta. Radi se o općinama  Zenice, Tuzle, Domaljevca-Šamca, Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Maglaja, Zavidovića, Kalesije, Orašja, Odžaka, Sapne i Banovića. Međutim, neće biti zanemarene i druge štete pričinjene ovogodišnjim vremenskim nepogodama. Sredstva će biti transparentno utrošena.


- Sredstva će biti dodijeljena općinama na čijoj je teritoriji usljed prirodne nesreće nastala šteta na infrastrukturnim objektima ili da je na teritoriji općine usljed prirodne nepogode došlo do aktiviranja klizišta, odnostno da postoji objektivna opasnost od aktiviranja klizišta, pojašnjavaju iz Vlade FBiH.

 

Takođe, usvojen je i Statut Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće i za privremenog direktora imenovan je Jasmin Jaganjac.

 

Zadatak Fonda jeste prikupljanje i distribucija finansijskih sredstava, podsticanje i finansiranje opreme kao i provođenje i razvoj programa. Ovim aktivnostima će biti obuhvaćena fizička i pravna lica, tako da će novac stići do svakog čovjeka kojem je pomoć potrebna.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI