FOTO/ Novih deset kilometara Koridora 5C

Prije zvaničnog otvorenja: Pogledajte kako izgleda dionica autoceste od Međugorja do Bijače

Hronika 16.09.14, 17:00h

Prije zvaničnog otvorenja: Pogledajte kako izgleda dionica autoceste od Međugorja do Bijače
Deset kilometara južnog dijela Koridora 5C preko Republike Hrvatske spojeno je sa evropskom mrežom puteva što će imati višestruki značaj za građane Bosne i Hercegovine

Moderna autocesta, dionica koridora 5C od Međugorja do Graničnog prijelaza Bijača, večeras će biti svečano otvorena, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Riječ je o ključnom infrastrukturnom preduslovu za puno ostvarenje privrede, a posebno turističkog potencijala južne Hercegovine.

 

Ovih deset kilometara južnog dijela Koridora 5C je preko Republike Hrvatske spojeno sa evropskom mrežom puteva što će imati višestruki značaj za građane Bosne i Hercegovine.

 

Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom, što praktično znači da je Međugorje za sada jedini grad u BiH koji je povezan na međunarodnu autocestovnu mrežu.

 

Radovi na ovoj dionici započeli su u junu 2012., a trasa se finansirala kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 62 miliona eura. Radove su izvodili češki JV OHL ŽS i bh. kompanija Niskogradnja iz Laktaša.

 

Na ovoj dionici nalaze se dva mosta Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići i tunel Bijela Vlaka.

 

"Za ovaj period uradili smo deset kilometara. Završena je jedna vrlo zahtjevna dionica", kazao je direktor Javnog preduzeća "Autoceste Federacije BiH Ensad Karić za Anadolu Agency (AA).

 

Prema njegovim riječima, bitno je istaći da je druga dionica od Kravice do Međugorja urađena za sedam miliona maraka manje nego što je to ugovorom bilo predviđeno.

 

"Ovom dionicom se BiH praktično i spaja sa evropskom mrežom autocesta. Ovo je i praktično i formalno prvi put da BiH se uključuje na evropske autoceste, a s druge strane, svima je poznato koliko je Međugorje bitno kao turistička destinacija i koliko će to značiti za cijelo ovo područje", pojasnio je Karić.

 

Dodao je da već krajem ovog mjeseca raspisuju tender za izbor izvođača od Međugorja do Počitelja, uključujući spoj sa M-17, tako da će već početkom sljedeće godine nastaviti gradnju u Hercegovini.

 

"Sredstva za tu dionicu su već osigurana, a radi se o sredstvima Evropske investicijske banke ukupne vrijednosti 100 miliona eura. Mi već imamo obezbijeđena sredstva za novih 20 kilometara, a radi se o dionici od Međugorja do Počitelja i Zenica jug-Zenica sjever", pojasnio je Karić.

 

Dodao je da kako završavaju prvih 100 kilometara kreću sa tim da godišnje makar otvore 20 do 30 kilometara novih dionica kako bi do 2020. godine, što je i realno, ako nastave ovim intenzitetom, mogli imati gotov Koridor 5C.

 

Svečano otvaranje moderne autoceste, dionice koridora 5C od Međugorja do Graničnog prijelaza Bijača, predviđeno je večeras u 19 sati.

 

Anadolu Agency (AA) donosi i prve fotografije kao i video zapis sa dionice koridora 5C od Međugorja do Graničnog prijelaza Bijača.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI