VIDEO/ NOVA NESREĆA

Strašno nevrijeme u Srbiji: Poginula starica, srušeni mostovi, stanovništvo se evakuiše

Hronika 15.09.14, 21:17h

Strašno nevrijeme u Srbiji: Poginula starica, srušeni  mostovi, stanovništvo se evakuiše
Podvrška rijeka koja se jutros izlila iz svog korita, uslijed obilnih padavina srušila je most na državnom putu Kladovo–Negotin, i potopila ga u Dunav. U selu Podvrška poplave su odnijele jedan ljudski život, a evakuisano je 20 ljudi. Na području kod sela Milutinovac zarobljeno je sanitetsko vozilo u kome se nalazi i jedan pacijent sa ljekarskom ekipom. Takođe je srušen i most kod sela Velesnica. U Tekiji je evakuisano 300 ljudi

Život je izgubila starija žena iz sela Podvrška. Ona je nastradala u Tekiji, u kojoj je najteža situacija i u kojoj se sprovodi evakuacija helikopterima.

 

Kladovo je od jutros odsječeno od svijeta, jer su obilne padavine u bujičnom toku s obronka planine Miroč srušile dva mosta koja iz Negotina vode ka ovom gradu. Oštećen je i put na Đerdapskoj magistrali kod Tekije.

 

Zbog obilnih kiša, proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

 

Oko dvadesetak žitelja sela Podvrška kod Kladova evakuisano je večeras, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić. U Tekiji evakuisano oko 300 ljudi, a očekuje se evakuacija još toliko ljudi, kaže Predrag Marić za RTS.

 

Ugroženo stanovništvo iz Tekije evakuiše se sa tri broda, koji će uskoro stići u Kladovo.

 

Situacija s bujicama koje se slivaju s brda teška je i u opštinama Kladovo i Majdanpek, gdje rijeka Pek prijeti da poplavi centar grada.

 

Predsjednik opštine Kladovo Radovan Arežina rekao je danas za agenciju Beta da vrlo teška situacija u selu Grabovica, iz kojeg je jedan dio ljudi već evakuisan.

 

Kako javlja B92, situacija u Kladovu je veoma teška, u prekidu su Đerdapska magistrala, koja vodi ka Beogradu, kao i državni put iz Negotina. Predsjednik opštine Kladovo Radovan Arežina rekao je da je ugroženo gotovo 1.000 domaćinstava u naselju Tekija.

 

"Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko, ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo", rekao je Arežina za B92.

 

EPS je saopštio da su olujno nevrijeme, kiša i vjetar, koji su tokom noći i rano jutros zahvatili područje Kladova, nanijeli veliku štetu hidroelektrani Đerdap 1.

 

Nadležni razmišljaju i o evakuaciji mještana dva sela kod Negotina - Samarinovac i Dušanovac.

 

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI