SRBIJANSKI PREDSJEDNIK O SARAJEVSKOM ATENTATU

Nikolić: Okidač na pištolju Gavrila Principa bio je okidač slobode za podjarmljene

Front 15.09.14, 16:36h

Nikolić: Okidač na pištolju Gavrila Principa bio je  okidač slobode za podjarmljene
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu da se čin Gavrila Principa, atentatora na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, čije je ubojstvo neposredno potaknulo Prvi svjetski rat, ne može razumjeti drukčije nego kao obrana vlastite zemlje i "protunapad na simbol Austrougarske Monarhije" koja je oduzela slobodu Principovoj domovini

Otvarajući s članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem izložbu  "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" u Arhivu Jugoslavije, Nikolić je  istaknuo kako "imena članova Mlade Bosne demantiraju pokušaje" da se  ovo društvo školske mladeži "okarakterizira kao isključivo  jednonacionalna, velikosrpska udruga" koju je tada Kraljevina Srbija  navodno zloupotrijebila zbog vlastitih ambicija.

 

Nikolić je ocijenio da je "okidač na pištolju Gavrila Principa bio  okidač slobode za podjarmljene" i okidač osvajačima za početak Velikog  rata, budući je, kako je rekao, "godinama prije 1914. u zraku nad  Europom visio Damaklov mač rata".

 

"Osjećao se u atmosferi, najavio se aneksijom BiH 1909. i  necivilizacijskim podjarmljivačkim odnosom Austrougarske Monarhije  prema anektiranim zemljama", rekao je Nikolić, ocijenivši da se  atentatorima sudilo po zakonima monarhije, ali da je od tog suda  važniji "sud povijesti" te da "u prilog presudi o herojstvu i  slobodarskom duhu Gavrila Principa govore i činjenice prezentirane na ovoj izložbi".

 

Po ocjeni Nebojše Radmanovića, Principova ideja i ideja njegovih  istomišljenika bila je sloboda, a tu skupinu i Principa i prije i  danas, po njegovim riječima, napadaju oni koji su uvijek bili za to da  vladaju tuđim životima, a brane je oni koji su za slobodu.

 

"Mi u RS, a  siguran sam i u Srbiji, smatramo ih borcima za slobodu", istaknuo je Radmanović.

 

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske, a prije Beograda bila je  postavljenja u Banjoj Luci, Mostaru, Gacku i Andrićgradu u Višegradu.

 

Nedavno obilježavanje stote godišnjice Sarajevskog atentata na  prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, koji je bio i neposredan povod Prvom svjetskom ratu, poslužilo je u Bosni i Hercegovini za nova  politička prepucavanja i nove prijepore pa tako politički predstavnici  Republike Srpske nisu sudjelovali na središnjoj svečanosti  obilježavanja, koncertu Bečke filharmonije u znamenitoj sarajevskoj  Vijećnici, na kojoj će sudjelovali brojni strani uglednici i visoki  predstavnici zapadnih zemalja.

 

Srbijanski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i srbijanski  premijer Aleksandar Vučić sudjelovali su isti dan na odvojenom  obilježavanju istog događaja, koje se održao u Višegradu u režiji  Emira Kusturice.

 

Prijepore oko obilježavanja srpska strana u BiH tumačila je navodnim  protusrpskim karakterom svečanosti obilježavanja, pozivajući se na  srpsko podrijetlo atentatora Principa, unatoč činjenici da u Sarajevu  nije organiziran nikakav skup niti manifestacija na kojima bi se o  Principu govorilo u negativnom kontekstu, kao i tome da je pripadao  organizaciji "Mlada Bosna" koja je okupljala uglavnom studente i  drugih nacionalnosti koji su željeli oslobođenje od Austrougarske  Monarhije i formiranje zajedničke države južnih Slavena.

 

Čelnik RS  Milorad Dodik tada je na odvojenoj proslavi opisao Principa kao borca  za slobodu ustvrdivši da su Srbi u BiH uvijek bili, a i danas su  izloženi progonima i zaključivši da je glavni problem u tome što se od  BiH nastoji napraviti jedinstvena država.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI