PISMO ZABRINUTE MAJKE IZ BUGOJNA

Čopori pasa opsjedaju dječija igrališta u centru grada: Napali su mi 6-ogodišnjeg sina!

Hronika 14.09.14, 12:43h

Čopori pasa opsjedaju dječija igrališta u centru grada: Napali su mi 6-ogodišnjeg sina!
Čopor pasa lutalica sa slike je nedavno napao mog 6-godišnjeg sina upravo na ovom igralištu... Djeca u školskim dvorištima ne smiju jesti sendviče na odmoru jer im ih gladni psi otimaju iz ruku
Čitateljka DEPO Portala poslala je na adresu naše redakcije revoltirano pismo ponukana problemima koje tamošnji građani imaju zbog pasa lutalica, koji opsjedaju dječija igrališta, te poraznu analizu veterinarskih stanica koja potvrđuje kolika količina infektivnih parazita ostaje iza njih na mjestima gdje se igraju djeca.

Gradske vlasti za ove probleme ne mare... Pismo čitateljke prenosimo u cjelosti:


Poštovani,


U posljednje vrijeme započinjemo svaki novi dan vijestima iz crne hronike o napadima pasa lutalica u Sarajevu ili na području KS, pa se stiče utisak da samo KS ima ovaj problem. Ovim putem Vas ljubazno molim da omogućite medijski prostor za vijesti iz ostalih gradova jer ovaj užasni problem imaju svi gradovi u FBiH!


U prilogu dostavljam fotografiju dječijeg igrališta u centru Bugojna koje okupira čopor pasa lutalica u večernjim i jutarnjim satima, dok preko dana na tom istom igralištu borave naša djeca.


Čopor pasa lutalica sa slike je nedavno napao mog 6-godišnjeg sina upravo na ovom igralištu... Djeca u školskim  dvorištima ne smiju jesti sendviče na odmoru jer im ih gladni psi otimaju iz ruku. Svakodnevni su i napadi na prolaznike...

 

psi-lutalice-u-bugojnu


Dana 09.07.2014.godine na području općine Bugojno tim doktora veterinarske medicine J.P. Veterinarske stanice Bugojno i privatne veterinarske stanice Veterinarski centar Vrbas obavio je uzorkovanje fecesa (izmeta) pasa na osamnaest (18) različitih lokacija (javnih površina), a potom su poslali uzorke na analizu na Veterinarski fakultet u Sarajevu - Zavod za parazitologiju i invazione bolesti. Rezultati su bili očekivano poražavajući: javne površine (naročito dvorišta škola i vrtića!!!) su  kontaminirane sa četiri vrste infektivnih parazita koji se prenose sa životinja na ljude.


Detaljan uvid u rezultate analize možete izvršiti na sljedećem linku:
http://www.bug.ba/parazitarne-zoonoze-na-podrucju-opcine-bugojno.html


Roditelji i građani su se obraćali nadležnima apelujući da se ovaj problem rješava, ali je reakcija nadležnih izostala. U KS je ovih dana konačno ovo pitanje došlo na red, pa se nadam da se ovaj problem neće rješavati samo u Sarajevu, te ovim putem apelujem na generalno rješavanje ovog problema jer, ponavljam, SVI GRADOVI imaju isti problem!

 

Unaprijed hvala.


S poštovanjem, zabrinuta majka
Dragana Marić Mešić

BLIN
KOMENTARI