ZBOG LIKVIDACIJE DAVIDA HAINESA UZBUNA U VELIKOJ BRITANIJI

Krvavi džihadisti ubili britanskog humanitarca nakon očajničkih molbi njegove porodice: Počinjeno je istinsko zlo!

Hronika 14.09.14, 11:03h

Krvavi džihadisti ubili britanskog humanitarca nakon očajničkih molbi njegove porodice: Počinjeno je istinsko zlo!
Snimka ubojstva Davida Hainesa objavljena je samo nekoliko sati nakon očajničkog apela njegove obitelji kojim su od otmičara tražili da im se jave te da oslobode Davida, koji je u Siriji nestao tokom 2013. godine, a ondje se otišao baviti humanitarnim radom


Nakon što su džihadisti iz islamske države objavili snimku egzekucije britanskog humanitarca i sisačkog zeta Davida Hainesa (44), na kojoj su ga natjerali da za vlastito pogubljenje prozove britanskog premijera Davida Camerona, u Ujedinjenom je Kraljevstvu nastala prava politička uzbuna, piše Jutarnji.hr.

 

David Cameron je prekinuo sve ranije zakazane obveze te se vratio u službenu rezidenciju na adresi Downing Street 10. Prema informacijama agencije Associated Press, za nedjelju prijepodne sazvao je sve svoje najbliže vojne i sigurnosne suradnike na izvanredni sastanak svog kriznog ureda, tzv. Cobre. Na sastanku bi se trebao razmotriti britanski odgovor na dekapitaciju Davida Hainesa te na prijetnju islamista da će, ne odustane li Britanija od 'zlog saveza' s Amerikom, pogubiti još jednog britanskog državljanina.

 

Haines je treći zapadnjak kojeg je pred kamerama pogubila Islamska država. Prvo je likvidiran američki novinar James Foley, uz kojega je na snimci pogubljenja bio prikazan njegov kolega Steven Sotloff. Ubrzo je uslijedila i likvidacija Sotloffa, a na snimci njegova ubojstva bio je prikazan Haines.


Snimka ubojstva Davida Hainesa objavljena je samo nekoliko sati nakon očajničkog apela njegove obitelji kojim su od otmičara tražili da im se jave te da oslobode Davida, koji je u Siriji nestao tijekom 2013. godine, a ondje se otišao baviti humanitarnim radom.

 

Neposredno nakon objave snimke, David Cameron je ubojstvo nazvao 'činom istinskog zla'. Ujedinjeno je Kraljevstvo dosad oklijevalo s mogućnošću da se uključi u zračne napade na položaje islamista u Iraku i Siriji. Koaliciju država koje sudjeluju u napadima nedavno su krenule formirati Sjedinjene Države, čiji je predsjednik Barack Obama prije nekoliko dana najavio proširenje zračnih udara s Iraka na Siriju.

 

Islamska država u Siriji ima svoju centralu. U gradu Raqqi su smjestili glavni grad svog samoproglašenog kalifata, koji se proteže na golemom teritoriju Sirije i Iraka, navodi Jutarnji.

 

reis-kavazovic

APEL REISA KAVAZOVIĆA IRAČKIM DŽIHADISTIMA
Oslobodite britanskog taoca, on je čovjek koji pomaže unesrećenim, pomagao je i Bošnjacima!

 

I reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prije nekoliko dana uputio je apel za oslobađanje u Siriji zarobljenog britanskog humanitarnog radnika Dejvida (David) Hainesa, koji je veći dio svog života proveo pomažući unesrećenim ljudima širom svijeta, uključujući i muslimane povratnike u Bosni i Hercegovini.


U apelu je navedeno:

 
- Nakon što sam upoznat da je zarobljeni humanitarni radnik Dejvid (David) Haines, državljanin Velike Britanije, izvrgnut ozbiljnoj prijetnji smrću, a imajući na umu svetost ljudskog života kojoj islam uči muslimane, apeliram na one koji drže u zarobljeništvu Dejvida Hainesa da odustanu od svojih prijetnji i bezuvjetno ga puste da se vrati svojoj porodici.

 
Dejvid Haines je čovjek koji je veći dio svog života proveo pomažući unesrećenim ljudima širom svijeta, uključujući i muslimane povratnike u Bosni i Hercegovini.

 
Bošnjaci muslimani zahvalni su svima koji su im u ratnom i postratnom periodu pomagali, uključujući i Dejvida Hainesa.
 

Oslobađanje zarobljenog humanitarnog radnika jedini je razuman, moralan i vjerski čin, jer onima koji ga drže u zarobljeništvu njegov život i sadašnja pozicija neće riješiti njihove nesporazume sa stranama s kojima su u sukobu, ali će oslobađanjem pokazati svoje ljudsko lice i vrlinu.


S obzirom na to da su muslimani u Bosni i Hercegovini bili predmet nepravednog ubijanja, imaju moralnu i vjersku obavezu da iskazuju posebnu osjetljivost na ubijanje i zlostavljanje nevinih ljudi.

 
Stoga, molim na iskazivanje islamske solidarnosti i oslobađanje zarobljenog britanskog humanitarnog radnika, jer ubistvo jednog nevinog čovjeka je kao ubistvo cijelog čovječanstva - kaže se u apelu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI