VELIKA AKCIJA

SIPA uhapsila braću Ivanković Lijanović

Front 10.09.14, 08:47h

SIPA uhapsila braću Ivanković Lijanović
U toku je velika i opsežna akcija SIPA-e na lokalitetu Širokog Brijega i još 14 drugih lokacija. Meta hapšenja su braća Lijanović
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros realizaciju akcije kodnog naziva "Meso“, koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.
 
 
Meta hapšenja su braća Lijanović, a Federalna televizija saznaje da je već uhapšen federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov  brat Mladen Lijanković Ivanović.

 

Među uhapšenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

 

U toku su lišenja slobode više osoba koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom, neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Preduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

 

Također, u toku su pretresi objekata na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

 

Pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

 

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a HNK i MUP-a ZHK.

 

- Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH - navodi SIPA, dodajući da će više detalja o ovoj akciji biti saopćeno tokom dana.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

 

BLIN
KOMENTARI