KROJE MAPU SVIJETA

SAD su od svog nastanka vodile preko 220 ratova

Hronika 02.09.14, 16:27h

SAD su od svog nastanka vodile preko 220 ratova
Historičar koji se više od 35 godina bavi konfliktima u svijetu, Peter Orzehovski smatra da su ratovi širom planete koji su se vodili, a i oni koji se i trenutno odigravaju, imaju pozadinu u borbi za naftu i moć u globalnoj partiji šaha

Bliski i Srednji istok, Ukrajina, sjeverna Afrika, južne afričke zone – svuda tu se danas vode građanski ratovi, prijeti glad i nerješivi problemi. Da li smo na pomolu Trećeg svjetskog rata? Peter Orzehovski, historičar koji se više od 35 godina bavi konfliktima u svijetu i historijskim, političkim i metafizičkim temama, izazvao je veliku pažnju svojom novom knjigom u kojoj pokušava da odgovori na ovo pitanje.

 

Autor otvara oči čitaocima u pravom smislu te riječi objašnjavajući o čemu se zapravo radi u današnjim krizama i sukobima, piše portal Info-kop.

 

- Moćne svjetske sile ponovo stoje suprotstavljene, na jednoj SAD i NATO, na drugoj Rusija sa državama poput Irana, Sirije i Kine – kaže Orzehovski.

 

Po njemu se radi u prvom redu o Evroaziji, najvećoj ekonomskoj zoni svijeta: Od Evrope do istočne i južne Azije. Riječ je i o krimiju na svjetskim morima. Orzehovski opisuje da trenutno tri četvrtine svjetskih trgovačkih dobara ide preko Južnokineskog mora. A radi se naravno i o sirovinama kao što je nafta i o dalekovodu između Kine preko ruske oblasti do zapadnih obala Evrope.

 

Prije nego što se upusti u moguće ratne scenarije, Orzehovski se čitaocima obraća pitanjem: Da li ste znali da je Amerika za više od 200 godina vodila 220 ratova, vojnih intervencija i CIA operacija protiv drugih država? Pritom se nije radilo o miru nego o moći i o pobjedi u globalnoj partiji šaha.

 

Orzehovski piše da će onaj ko je pratio razvoj ovih sukoba u posljednjih nekoliko godina ostati zapanjen pogledom na svijet koji imaju Sjedinjene države i konkretno Pentagon, naime, da ključne zemlje kao Rusija ili Kina, po njima treba da se nađu pod vojnim okriljem SAD – na šta će Amerika i svijet vjerovatno morati dugo da sačekaju.

 

Tu su i države kao Irak, Liban, Somalija i Sudan, koje SAD uvek identifikuju kao neprijatelje. Zašto? Orzehovski opisuje borbu za naftu i nevjerovatnu dužničku imperiju kao razloge za to.

 

Na drugoj strani je Rusija, koja takođe teži jačanju nakon što je poslije raspada Sovjetskog saveza izgubila 22 procenta teritorije i skoro polovinu stanovnika. Time se objašnjava ukrajinski konflikt, kao i niz šarenih revolucija u saradnji sa Kinom u Kirgistanu, Gruziji, gdje se radi o pristupu resursima i svjetskom moru, slično kao što radi Amerika. Ruska kooperacija sa Iranom nije samo pitanje prodaje i kupovine nafte, nego se radi i o strateškim intervencijama protiv SAD.

 

U fokusu je takođe i Afrika, u kojoj Amerika želi da poveća uvoz nafte i gasa sa tog kontinenta sa 20 na 25 odsto, a gde su Ruanda, Mozambik, Angola i Sudan poprišta žestokih konflikata.

 

U pozadini svih tih konstelacija sukoba i moći, Orzehovski skicira razne scenarije za ratove u istočnoj Evropi, južnom Kavkazu, srednjem Istoku uključujući Tursku i na Dalekom istoku.

 

- Prije 100 godina niko nije vjerovao da će svijet u roku od nekoliko mjeseci biti uvučen u razarajući rat. Danas takođe niko ne vjeruje. To je fatalna greška u razmišljanju. Jer, sve je više znakova koji ukazuju na to da i danas mjesečarimo umjesto da kritički pogledamo razvoj događaja koja su pred našim vratima – upozorava Orzehovski.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI