Pripazite na kilažu

Pretilost veže deset različitih oblika tumora

Lifestyle 02.09.14, 14:01h

Pretilost veže deset različitih oblika tumora
Najnovije studije pokazuju kako je pretilost povezana s povećanim rizikom razvoja 10 uobičajenih oblika raka.

 


Prema nedavnoj studiji magazina "Journal of the American Medical Association", više od trećine populacije SAD-a je pretilo. Dok istraživanja pokazuju kako pretilost povećava rizik od srčanih oboljenja, osobito udara, dijabetesa i raka, najnovije britansko istraživanje objavljeno u uglednom Lancetu pomnije se osvrnulo na sve opasnosti prekomjerne tjelesne težine.


 
Istraživači iz Londonske škole zdravlja i tropske medicine, kao i Farr Instituta za zdravstvenu informatiku u razdoblju između 1987. i 2012. istraživali su medicinske zapise i povijesti bolesti više od 5 miliona Britanaca, a sve u svrhu otkrivanja utjecaja pretilosti na razvoj stanica raka. Otkriveno je kako je od 166.955 oboljelih od raka, u 17 od 22 pacijenta BMI bio veći od normalnog.


 
Na svakom povećanju indeksa tjelesne mase (5kg/m2) , uslijedio je rizik od 62 posto za razvoj raka maternice, 31 posto je veći rizik za razvoj raka gušterače, 25 posto je veći rizik za razvoj raka bubrega, u 19 posto slučajeva postoji rizik od razvoja raka jetre, te u 10 posto od raka debelog crijeva, vrata maternice, dojke, štitnjače, jajnika kao i leukemije. 


 
Kako se rizik od raka dojke u predmenopauzi, te raka prostate smanjuju kod pojedinih pacijenata čiji je indeks tjelesne mase bio povećan, možemo reći kako postoji više faktora pri razvoju staničnih abnormalnosti od samog "širokog struka". Unatoč tome, sa sigurnošću možemo reći kako ćete "čistom prehranom" i redovitim vježbanjem uvelike umanjiti šanse od obolijevanja od minimalno 10 najčešćih vrsta raka. 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI