Hrvatski kandidat za Oscara

Igrani prvijenac Tomislava Mršića 'Kauboji' predstavljat će hrvatsku kinematografiju

Mediji 01.09.14, 20:30h

Igrani prvijenac Tomislava Mršića 'Kauboji' predstavljat će hrvatsku kinematografiju
Film "Kauboji" redatelja i scenarista Tomislava Mršića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji filmova na stranom jeziku, objavilo je danas Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD), čija ga je komisija tajnim glasovanjem odabrala natpolovičnom većinom.

 


"Znam da izgleda kao znanstvena fantastika ući u nominaciju za Oscara, ali mi volimo znanstvenu fantastiku. Već imamo neke ideje za kampanju za film, ali ništa još konkretno jer smo i mi tek saznali za kandidaturu", rekao je redatelj filma Tomislav Mršić na konferenciji za novinare, prenosi Jutarnji.

 

Kako se za Oscare obično nominiraju angažirani filmovi s jakom temom, Mršić se našalio da je vrijeme da se to promijeni, ali i da "Kauboji" nisu samo komedija i dodiruju razne teme koje su svugdje prepoznatljive. Mogli bismo igrati na kartu da su "Kauboji" svojevrsni hommage američkoj pop-kulturi, od samog 'western' naslova do glazbe, napomenuo je.

 
Njegov je film odabralo sedamnaestero članova komisije, predstavnika svakog ogranka Društva, s obzirom na to da američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti traži da film kandidara široki kreativni potencijal filmske industrije države iz koje film dolazi.


U konkurenciji su mu bili "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Šuti" Lukasa Nole, "Simon Čudotvorac" Petra Oreškovića, "Happy Endings" Darka Šuvaka, "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića, "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića i "Broj 55" Kristijana Milića.


Ove je godine bila prilično jaka konkurencija, a većina članova komisije složila se da su im je Mršićev film uspio prenijeti široki dijapazon emocija, rekao je Predsjednik HDFD-a Silvio Jesenković.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI