POTPREDSJEDNIK RS-A ENES SULJKANOVIĆ SLIJEDI VEDADA IBIŠEVIĆA

Radost u Skočićima: Stipendije za zaboravljenu djecu na Drini

Hronika 01.09.14, 15:58h

Radost u Skočićima: Stipendije za zaboravljenu djecu na Drini
Zahvaljujući angažmanu potpredsjednika RS-a u narednih deset školskih mjeseci jedina djevojčica u ovom povratničkom mjestu – Elma i četvorica dječaka – Armin, Dževad, Džemal i Alija, primaće dragocjene stipendije


Potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović posjetio je prvog dana nove školske godine zvorničko selo Skočić i tamošnjim osnovcima saopštio vijest koja je neizmijerno obradovala njih i njihove roditelje. On će se potruditi da u narednih deset školskih mjeseci jedina djevojčica u ovom povratničkom mjestu – Elma i četvorica dječaka – Armin, Dževad, Džemal i Alija, primaju dragocjene stipendije.


Za najmlađeg Skočićanca, jednogodišnjeg Edina, Suljkanović je obezbijedio jednokratnu novčanu pomoć.


To je, kako ističu mališani, drugi najznačajniji događaj za njih i cijelo selo od početka povratka. Prvi je bio prošle jeseni kada im je proslavljeni nogometni reprezentativac Vedad Ibišević, saznavši iz njihovog emotivnog pisma za teške uslove u kojima žive, obezbijedio druženje s reprezentivcima i prisustvo jednoj od odlučujućih utakmica za odlazak u Brazil. Ti događaji su tema dirljivog dokumentarnog filma „Centralno slušanje Zmajeva“.


Na primjedbu da je on jedini posjetio mjesto u koje ostali političari ne dolaze jer je neprivlačno zbog malog broja glasača, Suljkanović je rekao sljedeće:


- Ja svake školske godine dajem dio svoje plate za stipendiranje djece u nekoj od povratničkih sredina. Za Skočić sam saznao iz potresne i uzvišene filmske priče o ovoj djeci, te Vedi i ostalim 'zmajevima'. I u ostalim mjestima je teško, ali ovdje očito ponajteže, jer baš nijedan mještanin nije zaposlen. Zato sam riješio da učinim nešto što će bar za malo život ove djece i njihovih roditelja učiniti ljepšim i bezbrižnijim. To što je ovdje malo ljudi, ne znači da ih smijemo zaboratiti, pa da ih ne bude nikako.

 

Udruženje Zvorničana iz Tuzle zahvaljuje potpredsjedniku Suljkanoviću na izuzetno humanom gestu, te izražava nadu da će ovaj primjer slijediti i ostale javne ličnosti, jer je mnogo povratničkih mjesta u zvorničkoj opštini i cijeloj BiH u kojima je školovanje djece postalo mora za roditelje, navodi se u saopštenju Informativne službe Udruženja.  

 

suljkanovic-2

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI