PREMIJERA 3. SEPTEMBRA U SARAJEVU

Buđenje Zemaljskog muzeja: Theater im Bahnhof iz Graza izvodi predstavu 'My life in the bush of Sarajevo'

Kultura 01.09.14, 13:10h

Buđenje Zemaljskog muzeja: Theater im Bahnhof iz Graza izvodi predstavu 'My life in the bush of Sarajevo'
Predstava 'My life in the bush of Sarajevo' utemeljena je na razgovorima i intervjuima sa stranim državljanima koji trenutno žive i rade u Sarajevu


U srijedu, 3. septembra, tačno u 20 sati, Zemaljski muzej u Sarajevu otvara svoja vrata bh. publici i gostima iz Graza - Theater im Bahnhof, koji u glavni grad BiH dolazi sa predstavom 'My life in the bush of Sarajevo'.


Nakon premijernog izvođenja, predstava će na repertoaru biti i naredna dva dana, 4. i 5. septembra, također u 20 sati, a izvodi se na engleskom, njemačkom i bosanskom jeziku. Dijelovi na njemačkom će biti sabtitlovani na engleski jezik.   


Predstava 'My life in the bush of Sarajevo' prati tri takozvana “expats”, strana državljanina na koktel zabavi, koji se jako trude da je održe zanimljivom istovremenom pričom o vremenu, životu i o tajnim ciljevima. Postoje i tajna iznenađenja koje su pripremili jedni drugima kako bi zabavu napravili još interesantnijom!

 

Za produkciju ove predstave Theater im Bahnhof obavio je nekolicinu intervjua sa austrijskim i drugim stranim državljanima koji su došli u Sarajevo prvenstveno zbog posla i koji se sada moraju naučiti nositi sa vrlo složenim kontekstualnim situacijama o kojima nikada ranije nisu razmišljali dok su bili kod kuće.


Isključivo na ovim razgovorima/intervjuima i drugim izvorima, Theater im Bahnhof je razvio tri fiktivna lika za ovu predstavu.


U posljednjih 20 godina, u takozvanom “istočnom širenju” (Eastern Enlargement), veliki broj austrijskih kompanija je zaradio veliku sumu novca donoseći kapitalističke i neoliberalne strategije u Bosnu i Hercegovinu. Od tada su banke, osiguravajuća društva, prodavači i graditelji nekretnina u državi stalno prisutni. Da li je to ustvari način kako se carstvo "Austro-Ugarske" nastavlja razvijati u ekonomskom smislu?


Naši scenski likovi su dio ovog ekonomskog “mainstreama”. TiB je zainteresiran za samo-promišljanje i samo-razumijevanje ovih likova u svakodnevnom životu Sarajeva, njegovoj kulturi, njegovog društva i njegove historije. Teme kao što su empatija, ali i arogancija, odgovornost kao i suvremeni stavovi, trebaju se sve češće i češće dovoditi u pitanje.


Generalno, kako živjeti “pravilan život” u modernoj ekonomiji?

 

theater-im-bahnhof


U predstavi igraju: Pia Hierzegger, Eva Hofer, Monika Klengel, Rusmir Piknjač & Surprise Guest

Režiser: Ed Hauswirth
Dramaturgija: Cornelia Anhaus
Produkcija: Christina Romirer
Fotografija: Jasmin Šaković
Transkripcija: Alexander Tilling
Prijevod: Otmar Lichtenwörther


Predstava 'My life in the bush of Sarajevo' utemeljena je na razgovorima i intervjuima sa stranim državljanima koji trenutno žive i rade u Sarajevu.

 

Theater im Bahnhof je slobodan i neovisan moderni Narodni Teatar (popularni teatar) koji se nalazi između dvije strane - tradicije i “aktuelno-modernog”.


Imajući i koristeći resurse austrijske književnosti i povijesti, tema i arhetipova, koji se naravno moraju “ubaciti” u naše moderno društvo, oni konstantno moraju biti ispitivani i prikazivani na način da se na koncu sami dokažu. Ništa se ne smatra završenim, kao što se nikada istovremeno dva puta ne može biti u istom gradu.


Theater im Bahnhof insistira na pomjeranju i ispitivanju stvari koje su opšte prihvaćene u društvu, pri tome prepoznavajući publiku kao spremnog partnera u suočavanju sa našim svakodnevnim ličnim bitkama.


Niti jedna produkcija ne može objasniti naše moderno i trenutačno postojanje,tako da se mi moramo truditi najjače što možemo i uživati u krajnjim granicama našeg izražavanja. Stoga, mi također insistiramo na zajedničkom preuzimanju rizika kroz život, kažu u ovom teatru


Theater im Bahnhof je nastupao na raznim festivalima, poput Steirischer Herbst, Wiener Festwochen, Theater der Welt, Impulsefestival, Mousonturm Frankfurt, Sophiensäle Berlin, Kunstenfestival, BozAr Bruxelles.


Theater im Bahnhof se pojavljuje na svim mogućim i na “nemogućim” mjestima, kombinira ideje zabavnog teatra sa neobičnim stilovima, pokušava i nastoji unaprijediti ideje o teatru izvan svojih granica, koristeći digitalne medije i film kao ne teatralne žanrove, kreće se od poznatog pa sve do nepoznatog, pravi samo-osmišljene predstave sa ili bez autora.

BLIN
KOMENTARI