DRUGA FESTIVALSKA NOĆ

SCMF 2014: Pijanista Christopher Taylor ostavio sarajevsku publiku bez daha

Kultura 31.08.14, 14:36h

SCMF 2014: Pijanista Christopher Taylor ostavio sarajevsku publiku bez daha
Druga festivalska noć obilježena klavirskim recitalom Christophera Taylora // Izvedba eminentnog pijaniste impresionrala je sarajevsku publiku // Taylor ispraćen gromoglasnim aplauzom i ovacijama

Druga festivalska noć (30.08.) četvrtog po redu Sarajevo Chamber Music Festivala, okupila je one koji o istinskim muzičkim vrijednostima žele saznati iz kapitalnih djela Beethovenovog kasnog opusa za klavir, čuvene posljednje tri klavirske sonate. Njihovoj izvedbi prethodilo je uvodno predavanje bosanskohercegovačkog pijaniste Dragana Opančića, koji je kompetentno komparirao stilske i formalne karakteristike ovih sonata i govorio u njima u kontekstu zrelog Beethovenovog stila.

 

Izlaskom na scenu klavirskog maga Christophera Taylora, atmosfera sale Doma Oružanih snaga BiH dosegla je stanje visoke koncentracije, i fokusa na ova veoma kompleksna Beethovenova djela. Sarajevskoj publici Taylor se prethodnih godina urezao u pamćenje ostvarenjem pijanističkih poduhvata najvišeg ranga, pa je sa velikim naponom energije anticiprana njegova izvedba veličanstvenih sonata op. 109, 110, 111, jednog od najznačajnijih skladatelja u historiji muzike - Ludwiga van Beethovena.

 

Već su početni taktovi Sonate za klavir op. 109, br. 30, u E duru (1820) pokazali da Taylor suvereno dočarava različita raspoloženja i ugođaje, počev od pastoralnog i lirskog, pa do revolucionarnog koje ovo kompleksno muzičko djelo stavlja pred interpretatora. Pijanista je u prvom stavku (Vivace ma non troppo – Adagio espressivo) uspio iskazati uravnoteženo ovladavanje partiturom, pomno osmišljeno oblikovanje muzičkih fraza, kao i jasno tonsko nijansiranje kontrastnih dijelova stava.

 

Istinski užitak publici je pružila i Sonata za klavir op. 110, br. 31, u As duru (1821) čija je izvedba Taylora prikazala u svjetlu vrsnog znalca Beethovenove kompozicione arhitektonike. Nadasve zanimljiv pokazao se treći stavak (Adagio, ma non troppo – Fuga: Allegro, ma non troppo) u kome su uspješno dočarane snažne muzičke emocije uokvirene u formu završne fuge.

Simbolično, za sami kraj programa ostavljena je posljednja Beetovenova Sonata op. 111, br. 32 u c molu (1822) koja sublimira složenu muzičku estetiku jednog od najznačajnijih kompozitora svih vremena. Da na kraju trnovitog puta stoje svjetlost i nada u bolje sutra, Beethovenova je poruka koju je ovaj vrhunski interpretator uspio odaslati slušateljima. Jedno je sigurno: izražajna snaga, potpuno tonsko ovladavanje zvukovnom snagom klavira iskazano najsuptilnijim dinamičkim nijansiranjem opravdali su titulu koju je Tayloru dodijelio Washington Post, prozvavši ga jednim od najimpresivnijih pijanista današnjice.

 

Vrsni umjetnik zasigurno je oduševio sarajevsku publiku, a SCMF potvrdio kao epicentar vrhunskog  muzičkog  doživljaja.  Da je umjetnička muzika najplemenitiji oblik umjetnosti, u kome se pojedinac udaljava od prizemnih strasti pokazao je sinoćnji koncert festivala koji promovira vrhunsku umjetnost i tako postaje znakom buđenja kulturne svijesti u BiH.

 

Ako je Beethoven bio revolucionar u muzici, ond su ove tri sonate, teške i kompleksne, a istovremeno tople i uzvišene, u Taylorovoj izvedni omogućili svakom od publike da jednu takvu duhovnu revoluciju doživi i sam. Radujmo se budućim susretima sa Christopherom  Taylorom i budućim izdanjima Sarajevo Chamber Music Festivala!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI