ODGOVORIO NA IZJAVU DRAGANA ČOVIĆA

Lagumdžija: SDP BiH nikada neće pristati na dalju podjelu i cijepanje BiH po nacionalnim šavovima

Front 31.08.14, 13:34h

Lagumdžija: SDP BiH nikada neće pristati na dalju podjelu i cijepanje BiH po nacionalnim šavovima
Izjava predsjednika HDZ BiH da je stav ove stranke da je “treći entitet”, odnosno, federalizacija Bosne i Hercegovine neka vrsta preduvjeta za kandidatski status naše zemlje u EU u narednom četverogodišnjem mandatu dolazi koordinirano sa izjavom lidera SNSD-a u kojoj me napada zbog tvrdnje da će se nakon izbora međunarodna zajednica, u skladu s vlastitim zaključcima, uključiti u proces neophodnih strukturalnih reformi ka funkcionalnijoj državi- izjavio je za Agenciju Fena zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

-Dok jedan traži treći entitet, a drugi poziva na mirni razlaz, oni zajedno svoje birače po ko zna koji put prepadaju unitarizacijom zemlje koju niko niti priziva niti očekuje. Ni nove unutarnje podjele, ni bilo kakav raspad zemlje nisu opcija ni za koga ko odlučuje o budućnosti ne samo Bosne i Hercegovine, nego i regiona koji je zahvaćen novim vjetrovima i procesima saradnje - poručuje Lagumdžija.

 

On navodi da građani BiH nisu više zainteresovani za strahove, podjele i vraćanje u prošlost. Njih, prije svega, interesuju ekonomske reforme i nova radna mjesta, vladavina prava i borba protiv korupcije, evropske integracije i regionalna saradnja...

 

-Zato svako onaj ko bilo čime uslovljava neophodne reforme koje ne traži od nas samo Evropska unija, već i građani širom zemlje, koji su na protestima u februaru poslali jasne poruke, mora znati da je prošlo vijeme predizbornih nacionalističkih podjela i sijanja strahova - naglašava bh. ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a BiH.

 

Potcrtava da ukidanje kantona, regionalizacija i decentralizacija zemlje na geografskim i ekonomski racionalnim principima može biti predmet ozbiljnih postizbornih razgovora, ali "nema pregovora ni pod kojim uslovima o novim ili starim etničkim podjelama".

 

-Zato bi dobro bilo da nam lider HDZ-a odgovori kako on vidi pozive iz Banja Luke na razlaz čitave zemlje umjesto na razlaz sa politikama i političarima koje to pokušavaju. Dobro bi bilo da nam odgovori je li ovo što govori samo nastavak njegovog dogovora iz Širokog Brijega ili Mostara sa svojim sarajevskim partnerima sa kojima je najavio brzo formiranje vlasti u Federaciji BiH, kako su to sami nazvali, relaksiranje hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Ako ne zna sam šta da kaže, onda bi bilo fer od njegovih sugovornika da konačno oni javno kažu da li nas on ili svi oni zajedno obmanjuju i kriju istinu od javnosti - kaže Lagumdžija.

 

U svakom slučaju, dodaje on, sve ovo će ostati čista predizborna manipulacija i još jedan pokušaj retrogradnih politika i političara da u nedostatku vizije budućnosti Bosne i Hercegovine posegnu za novim podjelama baziranim na nacionalnom principu.

 

Lagumdžija ocjenjuje da je nesumnjivo da će se za razgovore o ovakvim i sličnim scenarijima koji u konačnici za cilj imaju nove podjele BiH, naći sagovornici samo u strankama i liderima "koji su se već sastajali i sastaju po Širokom Brijegu, Mostaru ili gdje već, ali oni isto tako moraju znati da u Bosni i Hercegovini postoje snage koje nikada neće prihvatiti ni razgovore o temi podjela, ni crtanje novih karata niti će u institucijama BiH dati svoj glas za podjelu naše države".

 

-SDP BiH nikada neće pristati na dalju podjelu i cijepanje BiH po nacionalnim šavovima. Ubijeđeni smo da ćemo i nakon oktobarskih izbora imati dovoljno glasova birača, ruku naših zastupnika i odlučnosti naših pregovarača da spriječimo dalju podjelu BiH. Zato sve njih još jednom podsjećam na zaključke Vijeća za vanjsku politiku EU iz aprila ove godine u kojima je jasno navedeno da su secesija i nove podjele BiH apsolutno neprihvatljive - ističe predsjednik SDP-a.

 

On stoga poziva da umjesto o novim podjelama, razmišljaju i daju konstruktivan doprinos tako što će predloži konkretne strukturne i ustavne reforme koje će nas sve zajedno voditi ka funkcionalnijoj Bosni i Hercegovini, boljoj državi za život svih njenih naroda i građana.

 

To je ne samo pravi, već i jedini put ka kandidatskom statusu BiH u EU, poručio je Lagumdžija.

BLIN
KOMENTARI