ŠTA IM JOŠ NEĆE PASTI NA PAMET

Nevjernike žele zaraziti kugom: Džihadisti svijet kane napasti biološkim oružjem

Hronika 30.08.14, 16:48h

Nevjernike žele zaraziti kugom: Džihadisti svijet kane napasti biološkim oružjem
Pronađeno je prijenosno računalo s desetinama hiljada dokumenata s planovima ISIS-a

Uz sva zvjerstva u režiji Islamske države, radikalne skupine poznate i po kraticama ISIS i ISIL, o kojima gotovo svakodnevno stižu informacije s područja Iraka i Sirije, pojavila se i šokantna vijest o novim dijaboličnim planovima te najmoćnije terorističke organizacije na svijetu koji uključuju napade biološkim oružjem.

 

Vojnici Sirijske oslobodilačke vojske (FSA), pobunjeničke skupine koja se bori i protiv ISIS-a i protiv režima Bašara al-Asada, početkom ove godine nakon obračuna s ISIS-om u sirijskoj pokrajini Idlib došli su u posjed jednog njihova prijenosnog računala, na koje je pohranjeno više desetaka tisuća dokumenata čiji je sadržaj u najmanju ruku zabrinjavajući.

 

'Njihovi su borci pobjegli prije nego što smo mi upali u zgradu. Ovo smo pronašli - laptop i punjač. Ja sam ga uzeo i ponio sa sobom, ali pojma nema radi li još i što je na njemu', ispričao je jedan od vođa FSA Abu Ali prilikom nedavnog susreta s novinarima Haroldom Doornbosom i Jenanom Moussom.

 

Zajednički su ga upalili i ispostavilo se da Dellovo računalo sasvim uredno radi. Čak nije bilo zaštićeno lozinkom. No, kako za Foreign Policy piše spomenuti novinarski dvojac, uslijedilo je veliko razočaranje. Kada su kliknuli na 'My Computer', činilo se da na kompjutoru nema ničega.

No, detaljnijom su provjerom otkrili da se na računalu pod oznakom 'Hidden files', odnosno 'skriveni dokumenti', zapravo nalazi čak 146 gigabajta materijala - ukupno 35.347 dokumenata u 2.367 foldera, pisanih na engleskom, francuskom i arapskom jeziku. Abu Ali im je dozvolio da ih sve kopiraju na eksterni hard drive.

 

Blago među skrivenim dokumentima

Pokazalo se da su kopirani dokumenti pravo blago u kojem se, uz razne ISIS-ove ideološke smjernice, nalazi i čitav niz praktičnih savjeta i vodiča za džihadiste. Našli su tako snimke Osame bin Ladena, ali i upute za izradu bombi, instrukcije za krađu automobila i lekcije o načinima na koje se ispod radara policije i drugih sigurnosnih službi može proći putujući iz jedne džihadističke centrale u drugu.

No, nakon sati i sati pretraživanja sadržaja terorističkog laptopa, novinari su zaključili da to nije tek uobičajen skup islamističke propagande i vodiča za teroriste. Došli su do određenih dokumenata koji upućuju na to da je vlasnik računala samog sebe pokušavao usavršiti u izradi biološkog oružja te da je pripremao napad kojim bi u potpunosti šokirao svijet.

Podaci s računala govore da se vlasnik zove Muhammed S., Tunižanin koji se ISIS-u priključio na području Sirije, a u svojoj je domovini studirao kemiju i fiziku na dvama sveučilištima na sjeveroistoku države.

Na jednom od sveučilišta su potvrdili da je osoba njegovog imena studirala kemiju i fiziku, no da mu se svaki trag izgubio još 2011. godine. Kada su se novinari počeli raspitivati o detaljima, uputili su ih na policiju.

 

Prednosti bioloških oružja

 

U jednom dokumentu na 19 stranica na arapskom jeziku Muhammed obrazlaže način stvaranja biološkog oružja te metodu kojom bi bubonsku kugu ekstrahiranu iz zaraženih životinja mogao iskoristiti kao oružje protiv ljudi.

 

'Prednost bioloških oružja je njihova mala cijena, a pritom mogu uzrokovati ogromne ljudske žrtve', piše između ostalog u dokumentu, koji uključuje i detaljne upute za sigurno testiranje širenja kuge. 'Nakon što ubrizgate mikrobe u male miševe, simptomi bolesti trebali bi se pojaviti unutar sljedeća 24 sata', stoji u dokumentu.

 

Novinari su na laptopu pronašli i tekst fatve koju je objavio ekstremni saudijski vjerski vođa Nasir al-Fahd. Na 26 stranica Fahd, koji je trenutno u saudijskom zatvoru, razglaba o oružju za masovno uništenje i njegovoj uporabi.

 

'Ako muslimani nisu u stanju pobijediti kafire [nevjernike] na neki drugi način, tada je uporaba oružja za masovno uništenje dozvoljena, čak i ako to znači da će svi, zajedno sa svojim potomstvom, biti ubijeni i zbrisani s lica Zemlje', nedvosmislen je Fahd u svojoj fatvi.

 

Jedno računalo, mnogo ambicija

Naravno, ovdje je riječ tek o jednom računalu s mnogo dokumenata i ambicioznih planova, ali zasad nema dokaza da ISIS ima biološko oružje i koliko je daleko dospio s planovima za njegovo korištenje. Poznato je da je i al-Qaida, teroristička mreža iz koje je ISIS proistekao, a na kraju se od nje odmetnuo, niz godina pokušavala učiniti nešto na planu bioterorizma, no dosad u tome nije bila pretjerano uspješna.

 

Svojedobno su se pojavile i snimke gdje bin Ladenova ekipa radi pokuse s psima, ubijajući ih otrovnim plinom, ali čini se da su te nedužne životinje bile jedine žrtve al-Qaidinog biološkog napada.

 

No, činjenica je da je Tunižanin Muhammed u svojim dokumentima iznosio neke prililno konkretne planove što je samo po sebi dovoljno da se potencijalne mete ISIS-a, a primjerice Velika Britanija je upravo povećala stupanj opasnost od mogućih terorističkih napada, itekako zabrinu.

 

'Najveći problem s ovakvim oružjem je nedostatak funkcionalnog distribucijskog sustava putem kojeg bi se ubilo mnoštvo ljudi. Ali proizvesti prilično opasno oružje, ja mislim da je to svakako unutar dosega Islamske države', izjavio je švedski sigurnosni ekspert Magnus Ranstorp.

 

ISIS trenutno najveću prednost ima u činjenici da je uspio preuzeti kontrolu nad ogromnim teritorijem i sasvim je moguće da Muhammed ili ljudi poput njega negdje na sigurnom, primjerice na Sveučilištu u Mosulu ili u nekom laboratoriju u sirijskoj Raqqi, potajice rade na razvoju novih biooružja.

 

Ukratko, što dulje kalifat ostane na životu, to je veća vjerojatnost da će članovi ISIS-a sa znanstvenim backgroudnom uspjeti smisliti i proizvesti nešto grozno i opasno.

 

Ubojite namjere Islamske države

Da su namjere Islamske države ubojite, nimalo sumnje ne ostavlja već spomenuti Muhammedov dokument na 19 stranica. 'Treba uzeti male granate s virusom i baciti ih na područja kao što su podzemna željeznica, nogometni stadioni ili mjesta za zabavu. Najbolje bi bilo napad izvesti blizu uređaja za klimatizaciju, a može se koristiti i tijekom samoubilačkog napada.'

U jednom kasnijem intervjuu za CNN, novinar Harold Doornbos je sadržaj laptopa nazvao kolekcijom materijala za potpuno uništenje cijelog svijeta.

 

'Ništa novo, već viđeno'

No, britanska sigurnosna ekspertica Jennifer Cole u izjavi za Daily Mail tvrdi da opasnost i nije pretjerano velika. 'To što su oni pronašli na laptopu nije ništa neočekivano. Već viđeno mnogo puta. Plus, biološko oružje je jako nepredvidljivo, nije moguće znati kamo će se sve raširiti, nije ga moguće kontrolirati. Zato režimi i terorističke grupe uvijek oklijevaju s njegovom uporabom', kaže Cole.

Dodaje i da je bubonsku kugu danas ionako moguće tretirati antibioticima.

 

Širenje ebole?

CNN-ov sigurnosi analitičar i bivši CIA-in operativac Bob Baer pak kaže da je, razgovarajući sa svojim bivšim kolegama o konkretnom sadržaju pronađenog laptopa, došao do zaključka kako bi se ISIS mogao upustiti u pokušaj širenja ebole, no dokaz za to nije pružio.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI