STRAVIČNI ZLOČINI

Gori nego u hororima, a još uvijek na slobodi: Serijske ubice koje nije uhvatila ruka pravde

Hronika 30.08.14, 09:19h

Gori nego u hororima, a još uvijek na slobodi: Serijske ubice koje nije uhvatila ruka pravde
Horor priče i filmovi znaju biti uistinu zastrašujući, no često ni blizu događajima i činjenicama iz stvarnog života koji imaju tu nezanemarivu dodatnu težinu - stvarni su. Jedna od takvih činjenica je i spoznaja da neki od najopasnijih zločinaca na svijetu nikada nisu identificirani niti uhićeni. Donosimo popis 10 njih prema izboru portala FirstToKnow.com, koji još uvijek, godinama pa i desetljećima nakon počinjenog zločina, slobodno šeću okolo ili se skrivaju tko zna gdje. Naravno, ukoliko nisu umrli

 

Zodiac i ubojica prostitutki

Jedan od najpoznatijih serijskih ubica svih vremena je Zodiac, po kojem se čak snimljen i istoimeni film. Pravo ime ovog ubojice, koji je "operirao" u Sjevernoj Kaliforniji kasnih 60-tih godina prošlog stoljeća, nikada nije utvrđeno. Pretpostavlja se da je ubio najmanje petero ljudi, iako je on tvrdio da ih je bilo i više. Poznat je po kriptiranim porukama i po tome što je uživao u poigravanju s medijima. Unatoč iscrpnoj istrazi i potrazi, nikada nije uhvaćen. 

 

Još jedan neidentificirani ubica, za kojega se čak ne zna radi li se o muškarcu ili ženi, nazvan Ubica s New Bedford autoceste, nikada nije uhvaćen, a tereti se za ubistvo devet žena. Ubistva su se dogodila kasnih 80-tih godina, a žrtve su bile prostitutke i ovisnice. 

 

Probušene gume i smajliji

Flat Tire Murders, odnosno Ubistva probušene gume, naziv je još jednog niza ubojstava za koje nikada nije utvrđen počinitelj, a sumnja se čak da se radi i o više njih. Ubojstva su se zbila na Floridi, 1975. godine, a karakteristična su po tome što bi počinitelj, prije počinjenja ubistva, probušio gumu žrtve i potom joj ponudio pomoć. Pet je potvrđenih ubojstava povezanih s ovim slučajem, ali se vjeruje da ih je bilo puno više. 

 

Slučaj nazvan Smiley Face Murders, odnosno Ubistva nasmijanih lica, otvorio se nakon niza smrtnih slučajeva prouzrokovanih utapljanjem, koji možda na prvi pogled ne bi bili sumnjivi, da se nije radilo o sličnim načinima utapljanja i redom o mlađim muškarcima. Sumnja da se radi o ubojstvima probudila se u dvojice umirovljenih istražitelja iz New Yorka koji su svoje tvrdnje da su smrti povezane argumentirali neobičnim dokazima - kod većine žrtava je u njihovoj neposrednoj blizini pronađen crtež smajlija.

 

Noćni uhoda i ubica s Long Islanda

Noćni uhoda, ili The Original Night Stalker, sljedeći je na popisu ubica koji nikada nisu uhvaćeni. Ovaj silovatelj i serijski ubica usmrtio je najmanje deset ljudi na području Sjeverne Karoline i Sacramenta u razdoblju od 1979. do 1986. godine, a pretpostavlja se da je broj žrtava koje je silovao puno veći. Poznat je po tome što je svoje žrtve najprije noćima uhodio prije nego bi provaljivao u njihove domove, silovao ih i ubijao. Na meti su mu bile žene iz susjedstva koje su živjele same. 

 

Ubojica s Long Islanda također nikada nije uhvaćen niti identificiran. Ovog se ubicu tereti za ubistvo najmanje deset, a najvjerojatnije 15 osoba, od kojih je većina bila povezana s trgovinom ljudima radi prostitucije. Ubistva su se dogodila na Long Islandu u New Yorku, a ubojica je tijela žrtava ostavljao na Ocean Parkway bulevaru u Brooklynu. 

 

Sakupljač kostiju i ubica gayeva

Sakupljač kostiju idući je na popisu, originalno nazvan The West Mesa Bone Collector. Istraga o njemu pokrenuta je 2009. godine kada su u pustinji West Mese u Albuquerqueu pronađena zakopana tijela 11 žena i ostaci jednog fetusa. Policija vjeruje da je ubistva počinio serijski ubica i to za vrijeme godišnjeg sajma, no dokazi o identitetu počinitelja nikada nisu pronađeni. 

 

Sljedeći ubica, nazvan The Doodler, također nikada nije identificiran niti uhapšen, a velikim dijelom zbog toga što nitko od svjedoka u istrazi nije želio dati svoj iskaz. Ubica je, naime, svoje žrtve pronalazio u gay barovima, a nakon seksa bi ih ubijao. Ubio je ukupno 14 osoba. 

 

Cesta iz pakla i Rezač

Postoji međudržavna cesta u Teksasu koja se naziva "autocestom iz pakla", a opisuje kao "savršeno mjesto na kojem možeš nekoga ubiti i pobjeći". Netko je to shvatio doslovno, jer je od 1970. godine na tom području pronađeno više od 30 tijela, većinom mlađih ženskih osoba. Iako su neki od slučajeva navodno riješeni, mnogi vjeruju da su sva ubojstva djelo iste osobe. 

 

Rezač iz Frankforda posljednji je na ovom popisu. Ovaj je serijski ubojica svoje žrtve ubijao u blizini Philadelphije, a radi se o devet povezanih umorstava. Muškarac po imenu Leonard Christopher osuđen je za jedno od njih, dok je preostalih osam do danas ostalo neriješeno. 

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI