ŽIVITE ZDRAVO

Ono što jedete ne vidi vam se samo na trbuhu, a ovo vam je direktan dokaz

Lifestyle 29.08.14, 20:02h

Ono što jedete ne vidi vam se samo na trbuhu, a ovo vam je direktan dokaz
Naučnici su potvrdili da, želite li lijep ten, trebate jesti više voća i povrća. Već dvije ekstra porcije povrća i voća dnevno, kroz četiri tjedna, dat će vašoj koži zlatan sjaj, koji je pokazatelj zdravlja i doprinosi atraktivnosti, prenosi Daily Mail

Velike količine crvenih i žutih pigmenata u voću i povrću mjerilo su količine karotenoida, koji su prirodno puni antioksidansa i time pomlađuju našu kožu te štite imunitet i reproduktivni sustav. U sebi ga najviše imaju mrkva, rajčica, dinja, brokula, špinat i bundeva.

 

Treba također znati razlikovati dva osnovna načina putem kojih koža mijenja boju. Jedan od njih je sunčanje, kada koža djelovanjem melanina tamni, a drugi, koji stručnjaci smatraju daleko zdravijim, onaj je koji nastaje djelovanjem karotenoida, kada koža ne tamni već dobiva zlatan sjaj (kao što je prikazano na desnoj fotografiji).

 

Kako bi potvrdili svoju teoriju, znanstvenici su je isprobali na 60 volontera, od kojih je polovica jela više voća i povrća, a ostali su se sunčali.

 

U studiji koja je potom izašla u časopisu za eksperimentalnu psihologiju, više od tri četvrtine ispitanika, točnije njih 76 posto je potvrdilo kako im se zlatan sjaj kod polovice volontera  više svidio.

 

"Ljudi koji jedu više voća i povrća imaju taj zlatan sjaj kože koji svakome, a da toga nisu ni svjesni, izgleda zdravije i atraktivnije. Naše posljednje istraživanje je pokazalo da kad samo malo poboljšate svoju ishranu voćem i povrćem, promjene u boji kože će uslijediti jako brzo", objasnio je dr. Ross Fellow, vodeći istraživač na medicinskom odsjeku Sveučilišta St. Andrews.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI