Ususret Međunarodnom danu nestalih osoba

U BiH se još traga za najmanje 8.000 nestalih

Hronika 29.08.14, 11:16h

U BiH se još traga za najmanje 8.000 nestalih
Nakon rata do danas na području Bosne i Hercegovine pronađeno je i ekshumirano više od 24.000 posmrtnih ostataka osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, odnosno usljed zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava

 

Ujedinjene nacije su 30. august proglasile Međunarodnim danom nestalih osoba i taj datum se obilježava širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih.

 

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, u našoj zemlji Međunarodni dan nestalih osoba smatra se posebno važnim jer je u BiH nestalo više od 30.000 njenih građana.

 

Nakon rata do danas na području Bosne i Hercegovine pronađeno je i ekshumirano više od 24.000 posmrtnih ostataka osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, odnosno usljed zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava.

 

Više od 22.000 žrtava je identificirano i predato obiteljima kako bi ih dostojanstveno ukopale.

 

Iako je proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji od relevantnih svjetskih institucija ocijenjen kao veoma uspješan ipak u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za najmanje 8.000 nestalih osoba.

 

-Pitanje nestalih osoba sigurno je jedno od najvažnijih humanitarnih pitanja u našoj zemlji i pred nama je veoma važan, ali i težak zadatak. Kako vrijeme odmiče smanjuje se broj i pouzdanost informacija o lokaciji pojedinačnih i masovnih grobnica. Pozivamo i apelujemo na one koji imaju pouzdanu informaciju o lokaciji potencijalnih grobnica da se jave Institutu za nestale osobe BiH - kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Amor Mašović.

 

Informaciju mogu i anonimno javiti na broj telefona koji je potpuno besplatan za pozivaoca 080 02 01 07.

 

Iz Instituta za nestale upozoravaju da problem nestalih osoba nije samo problem njihovih obitelji, to je problem države koja se kroz institucije mora aktivno uključiti u rješavanje ovog veoma važnog pitanja.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI