Zbog sve većeg broja ruskih vojnika u Ukrajini

EU i SAD uvode nove sankcije Rusiji?

Front 29.08.14, 08:29h

EU i SAD uvode nove sankcije Rusiji?
Dobivamo izvještaje o povećanoj prisutnosti ruskih vojnika i novim neredima i napredovanju separatista u područjima koja su do sada bila jako mirna, kazala je Merkel na novinskoj konferenciji nakon sastanka s čelnicima zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u četvrtak da će se na summitu EU-a u subotu razmotriti mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog izvješća o sve većem broju ruskih vojnika u Ukrajini i napredovanju proruskih separatista.

 

"Dobivamo izvještaje o povećanoj prisutnosti ruskih vojnika i novim neredima i napredovanju separatista u područjima koja su do sada bila jako mirna", kazala je Merkel na novinskoj konferenciji nakon sastanka s čelnicima zapadnog Balkana.

 

"U martu ove godine jasno smo poručili da će se u slučaju nove eskalacije morati razmotriti nove sankcije. Stoga će to pitanje biti na dnevnom redu summita i morat ćemo se zapitati kako ćemo reagirati", kazala je.

 

Napredovanja pobunjenika ove sedmice otvorila su novu bojišnicu u sukobu upravo kada je izgledalo da ukrajinska vojska ostvaruje nadmoć praktički okruživši separatiste u njihovim glavnim uporištima u Donecku i Luhansku.

 

Ukrajinsko vijeće za sigurnost i obranu reklo je da su Novoazovsk i drugi dijelovi jugoistočne Ukrajine pali pod nadzor ruskih snaga te da se nastavlja protuofenziva ruske vojske i separatista.

 

Sjedinjene Države optužile su u četvrtak Rusiju da se aktivno bori u istočnoj Ukrajini pružajući potporu separatističkim snagama i poručile da razmatraju niz mogućih reakcija uključujući strože sankcije.

 

"Jasno je da je Rusija pojačala svoju prisutnost u istočnoj Ukrajini i izravno intervenirala s borbenim snagama, oklopnim vozilima, topništvom i raketnim sustavima zemlja-zrak, i da se aktivno bori protiv ukrajinskih snaga kao i da izravno podržava separatističke saveznike i plaćenike", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

 

SAD "raspolaže s više opcija", kazala je, dodajući da su strože sankcije Rusiji "najučinkovitija."

 

Psaki je kazala da SAD u Ukrajini vidi "obrazac eskalirajuće ruske agresije".

 

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak da su ruske postrojbe ušle u njegovu zemlju kako bi pomogle proruskim pobunjenicima koji su zauzeli jedan ključan priobalni grad.

 

Psaki je kazala da je SAD transfusion na pružanje neubojite pomoći Kijevu. "Poslali smo nekoliko vrsta neubojite pomoći, kao i niz drugih zemalja u Evropi. Ne isključujemo opcije", kazala je.

 

"Mislimo da vojno rješenje nije primjeren pristup pa razmatramo svaki način koji možemo ne bismo li postigli rješenje diplomatskim putem", kazala je Psaki.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI