UBIJENO 43 SARAJLIJA

Obilježena 19. godišnjica masakra kod Gradske tržnice: Žrtve ne zaboraviti, zločince kazniti

Hronika 28.08.14, 13:49h

Obilježena 19. godišnjica masakra kod Gradske tržnice: Žrtve ne zaboraviti, zločince kazniti
Građani Sarajeva i visoki državni zvaničnici danas su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, obilježili 19. godišnjicu masakra u kojem je ubijeno 43 Sarajlija, javlja Anadolija

Minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržincu 1995. godine. Tog dana, teško je ranjeno 84 građana Sarajeva.

 

Na licima nekoliko desetina građana, koji su došli da odaju počast nevino ubijenim, vidjela se bol i tuga dok su čitana imena nedužno ubijenih Sarajlija.

 

Među brojnim visokim zvaničnicima i delegacijama koje su položile cvijeće na spomen-obilježje ubijenim Sarajlijama bili su predstavnici državnih, federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druge delegacije. Vijence su položile i delegacije Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, te predstavnici JP Tržnice pijace.

 

Vijenac je položio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Haris Bašić.

 

Pristunima se obratio Čedomir Lukić, ministar u Vladi Kantona Sarajevo, koji je kazao kako je važno obilježavati mjesta stradanja nedužno ubijenih Sarajlija tokom opsade grada koja je trajala od 1992. do 1995. godine.

 

"Sarajevo je svakodnevno bilo meta. Meta su bili civili, djeca koja su se igrala u parkovima. Tim svakondevnim teroriziranjem pokušali su ubiti život u ovom gradu. Danas se sjećamo naših ubijenih sugrađana. Sa ovog mjesta šaljemo poruku cijelom svijetu da ono što se desilo ovdje ne smijemo zaboraviti, a zločinci moraju biti kažnjeni", kazao je Lukić.

 

U masakru koji se dogodio na sjevernom ulazu u sarajevsku gradsku Tržnicu 28. augusta 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

 

 

(Anadolija/dh)

BLIN
KOMENTARI