VIJEĆE ZA ŠTAMPU PRIHVATILO ŽALBU

SDP BiH: Dnevni avaz i portal Avaz.ba prekršili kodeks za štampu

Front 28.08.14, 11:53h

SDP BiH: Dnevni avaz i portal Avaz.ba prekršili kodeks za štampu
Vijeće za štampu u BiH je prihvatilo žalbu Kluba poslanika SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, te konstatovalo da su Dnevni avaz, kao i portal avaz.ba, prekršili Kodeks za štampu i on-line medije BiH, saopćeno je danas iz SDPBiH

- Obzirom da se prekoreni mediji ni gotovo mjesec dana nakon Odluke Žalbenog vijeća o kršenju Kodeksa nisu udostojili da poslušaju preporuku Vijeća za štampu i u svojim izdanjima objave njen tekst, prinuđeni smo na ovaj način s njom upoznati širu javnost - navodi se u saopćenju.
 

Podsjećaju da su avaz.ba i Dnevni avaz "potpuno netačno" prenijeli diskusiju poslanika Slavka Jovičića u kojoj je spominjao i funkcionere SDP-a i svjesno mijenjajući ton njegove diskusije dezinformisali javnost što je nedvojbeno vidljivo i iz javno dostupnog stenograma sjednice. U svom govoru poslanik Jovičić je iznio pohvale na račun angažmana Premijera FBiH Nermina Nikšića u vrijeme poplava, kao i kritiku upućenu manjem broju medija koji su objavili neistinu da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u to vrijeme „pobjegao u inostranstvo“.
 

- Portal avaz.ba i novine Dnevni avaz su očigledno svjesno promijenili suštinu izjave poslanika Jovičića prenoseći da je on navodno izjavio da su „Nikšiću važnije TV stanice od saradnika, a Lagumdžija je pobjegao u inostranstvo“. Na taj način su, kako je utvrđeno, u ovom slučaju prekršili Kodeks za štampu i on line medije. Ne treba dodatno pojašnjavati javnosti da ovo nije prvi put da se u avazovim izdanjima vrlo svjesno i u potpuno krivom kontekstu predstavljaju izjave, ljudi i događaji. Protiv laži i podmetanja se jedino može boriti istinom, a ona je po ko zna koji put nedvojbeno utvrđena - navodi se u saopćenju Centra za informisanje SDPBiH.

 

(FENA/dh)
 

BLIN
KOMENTARI