INTERVIEW20 U PROGRAMU BHT-A

Radončić: Neću posustati u brorbi protiv korupcije i kriminala, uzaludno mi podmeću Keljmendija

Front 28.08.14, 09:23h

Radončić: Neću posustati u brorbi protiv korupcije i kriminala, uzaludno mi podmeću Keljmendija
Lider Saveza za bolju budućnost, bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić sinoć je bio gost emisije INTERVIEW20 u programu BHT1

U direktnom i otvorenom razgovoru sa urednicom Sanelom Prašović-Gadžo, Radončić je govorio o aktuelnoj situaciji u BiH, o tome koliko je zapravo dužna Bosna i Hercegovina, o nepotizmu kao i o mnogim drugim značajnim temama.

 

Odgovarajući na pitanje urednice Prašović Gadžo da prokomentira optužnicu sa Kosova u kojoj ga se direktno povezuje sa prvooptuženenim Naserom Keljmendijem, Radončić je rekao da podsjetio da je uoči 2010. godine njemu bilo, kako je rekao, „napakovano“ da je dio Turkovićevog klana pa je potom suđenje pokazalo da je Turković bio s nekim drugim na vezi.

 

- Da ovdje pojasnimo, nema mene u kriminalu. Ovo je optužnica bosanskohercegovačkog Tužilaštva i čovjeka - kazao je.

 

Na pitanje kako misli da je to optužnica iz BiH, Radončić je pojasnio: "Vrlo precizno. Ja sam bio ministar sigurnosti. Za vrijeme mog mandata je gospodin Keljmendi lociran i uhapšen i tu sam dobio čestitke da smo ga pronašli. To je predmet bosanskohercegovačkog Tužilaštva za zločin koji se radio kada je droga u pitanju ili dogodio u Sarajevu i samo je ustupljen Kosovu jer mi nemamo diplomatski odnos. Nema tamo američkog tužioca, to je američki građanin koji čita optužnicu koja je napisana u Sarajevu i mi za to imamo materijalne dokaze. Znate kako sam ja tamo stavljen? Tako što je neki tužilac ovdje rekao da sam ja nedostupan da se mogu izjasniti o tvrdnjama žene koja je supruga najvećeg zločinca u Bosni i Hercegovini a koji je nedavno osuđen na 40 godina. Ja sam kao ministar sigurnosti nedostupan? A mene je obezbjeđivala godinu i po dana Direkcija za koordinaciju policijskih tijela sa šest službenih policajaca dnevno i vi pošaljete na Kosovo da Radončić nije dostupan da kaže da je to laž."

 

Upitan da li je kontaktirao i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kako bi razjasnio tu „nedostupnost“ Fahrudin Radončić je izjavio: "Mi ćemo to tretirati kao jednu efemeriju, imaju pravnici koji će se time baviti. Mene niko ne može pomjeriti sa ovog puta borbe protiv korupcije, kriminala, otkrivanja desetak velikih političkih ubistava, ekonomskog razvoja, zapošljavanja... A ako je neko mislio da ću se ja baviti Keljmendijem, taj je pogriješio. Ja ću se baviti izgradnjom Bosne i Hercegovine, jer to bi bilo jednako kao da je neko Vas optužio da imate veze sa ubistvom Ramiza Delalića. Kakve veze? Čovjek je bio borac, mi smo se sreli zadnji put prije dvadesetak godina, nismo bili ni u kakvom konfliktu i ovdje je očigledno namjera bošnjačke državne mafije da svoj leš gurnu u nečije tuđe dvorište.“

 

 Radončić je komentirao i svoj odnos sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

 

- Gospodin Vučić i ja kao intelektualci imamo jednu normalnu komunikaciju gdje se podrazumijeva da se ne slažemo oko svega. Mi smo kao odgovorni ljudi i lideri stranaka razgovarali nekoliko puta i razgovarali smo i o stanju u regionu i o stanju u Bosni i Hercegovini. Gospodin Vučić je jedan vrlo dinamičan momak, odnosno čovjek, i Vi ste vidjeli nešto što se meni ne dopada. U trenutku kad je on meni komplimentirao, u bosanskohercegovačkom dijelu politike krenula je haranga na mene kao protiv najvećeg izdajnika. Kao, čujte, Radončića hvali Vučić koji je bio na brdima oko Sarajeva. Ja sam razgovarao i uvijek ću razgovarati sa nekim novim Vučićem koji je doživio katarzu, koji je postao ozbiljan državnik, koji je počeo da razumije i bošnjačke i bosanske probleme i uvijek ću s njim imati vrlo principijelan razgovor, kao i on sa mnom. Šta to znači? Da on ima mnogo sluha za ono što ja kažem i da ja imam sluha šta on kaže. Neću doći u poziciju kao neki bošnjački političari da ga, bukvalno, vrijeđam po novinama, a onda kad Vučić pobijedi, pa ja trčim kao zadnji poltron i miš. Nama trebaju koegzistentne političke ličnosti koje će s Vučićem razgovarati jednako dostojanstveno i kad je negativac i kad je pozitivac i jednako principijelno- zaključio je Radončić.

 

Urednica Sanela Prašović Gadžo nije propustila priliku da Radončića zamoli i da po prvi put u javnosti prokomentira nedavnu situaciju iz Zenice kada je na boks meču izviždan.

 

Radončić je kazao da je otišao na boks meč jer je trenirao taj sport u mladosti i jer voli boks i da je u gledalištu bilo prositno najviše 1.000 osoba. Kada je pozvan da uruči šampionski pojas primijetio je da u publici ima puno osoba iz reda vehabija.

 

- Bili su prisutni čak i iz pokreta Mudžahid - pojašnjava Radončić te dodaje: "Ja sam izašao, možda će vas ovo iznenaditi šta ja kažem, oni su svoj protest iskazali na apsolutno dostojanstven i miran način. To kada neko zviždi političaru, vi ste vidjeli moj blagi smješak, mi moramo da naučimo da postoje ciljne grupe, koje se ne slažu sa vašom politikom, kao što se ja ne slažem sa njihovim viđenjem prakticiranje vjere na način kako oni žele da to nije autohtoni Islam, kao što se ja ne slažem sa načinom viđenje države, jer oni hoće Islamsku državu, ja naravno nisam za to, oni se ne slažu sa mojom politikom. Oni su i zviždali, tamo ima čovjek podigne ruku oni zvižde, on spusti ruku oni ušute i tako dva puta. Ja sam se vratio među njih, nijedna uvreda, psovanje majke, kako navijači rade, se nije dogodilo, i vi ste vidjeli da je to vrlo organizirana cjelina nema tu ni pozitivnih ni negativnih emocija kad se to dogodilo, odnosno ni nakon toga".

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI