Lady Al Kaida

Ko je najtraženija žena na svijetu?!

Hronika 27.08.14, 13:24h

Ko je najtraženija žena na svijetu?!
Amerikanci tvrde kako je opasna teroristica i ne žele je razmijeniti ni za vojne dužnosnike, a u Pakistanu je doživljavaju kao nacionalnu heroinu i mučenicu koja je ilegalno zarobljena.

 

Američki novinar James Foley, kojem su prošle sedmice islamistički teroristi odrubili glavu, možda ne bi doživio istu sudbinu da su američke vlasti pristale na ponudu o njegovoj razmjeni za najtraženiji ženu na svijetu - Aafiu Siddiqui. No, razmjena zarobljenika načelno nije u skladu s američkom politikom.

 

42-godišnja Aafia Siddiqui povezana je s Khalidom Sheikhom Mohammedom, vođom terorističkog lanca koji je izvršio napad 11. septembra. Al Qaida ju je već pokušala zamijeniti za poručnika američke vojske Bowea Bergdahla, koji je nestao 2009. i vjeruje se da ga Talibani drže u zarobljeništvu u Pakistanu.

 

U utorak je IS ponovo tražio njeno puštanje na slobodu iz teksaškog zatvora u zamjenu za 26-godišnju otetu humanitarnu djelatnicu, čija sudbina je i dalje neizvjesna.

 

Siddiqui je u SAD-u završila doktorski studij, a uhapšena je 2008. godine u Afganistanu. Prilikom hapšenja kod nje je pronađen natrij cijanid, kao i dokumenti s opisima kako se proizvodi hemijsko oružje i "prljave bombe" te kako se u svrhu borbe može koristiti ebola. Kad ju je FBI pokušao ispitati, zgrabila je oružje ostavljeno na stolu u sobi za ispitivanje i pucala na njihove službenike.

 

U Pakistanu Siddiqui uživa veliku slavu. Nakon presude 2010. godine organizirani su veliki protesti podrške, a pakistanski mediji objavljivali su informacije po kojima je ona u Afganistanu ilegalno zarobljena te psihički i fizički zlostavljana od strane američkih vojnika. Postoji i "Brigada Aafie Siddiqui", koja napada pakistansku policiju iz odmazde zbog, kako to oni doživljavaju, izdaje njihove državljanke.

 

Njena porodica oglasila se nakon informacije kako IS nudi 26-godišnju Amerikanku u zamjenu za oslobođenje Siddiqui. Ne žele da ih se povezuje s time i, bez obzira što bi je voljeli vidjeti na slobodi, ne pristaju na bilo kakva sredstva ucjene i prisile. "Ne možemo prihvatiti da nečija tuđa kći ili sestra pati kao što pati Aafia", poručili su u pismu javnosti.

 

(Danas.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI