U Širokom Brijegu do 30. augusta

Svjetskom premijerom dokumentarca 'Izgubljeno dugme' počinje 15. Mediteran Film festival

Kultura 27.08.14, 10:24h

Svjetskom premijerom dokumentarca 'Izgubljeno dugme' počinje 15. Mediteran Film festival
Pored šesteročlanog žirija, koji će 30. augusta u dvorani kina "Borak" izabrati pobjednike 15. Mediteran film festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika



Od 27. do 30. augusta u Širokom Brijegu održat će se 15. Mediteran film festival.

 

- I ovu godinu uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran film festivala, pripremili smo i velika filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, filmove iz regije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom, svjetske premijere, kao i program glazbenog dokumentarnog filma, što je na neki način naša filmska pjesma posvećena za ovih 15 godina iza nas - navodi se u saopćenju MFF-a.

 

Tako će u srijedu, 27. august, u programu van konkurencije biti prikazani filmovi domaćih autora, dokumentarci "Znatiželja" Stjepana Skoke i "Bolnica inkognito" Zdenka Jurilja.

 

Svečano otvaranje 15. MFF-a pripalo je svjetskoj premijeri dokumentarnog filma "Izgubljeno dugme", redatelja Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.
 

-U kasnijim projekcijama, prvog festivalskog dana krećemo i s programom u konkurenciji – dokumentarnim filmovima iz zemalja Mediterana. Od pristiglih 300 filmova, selektor festivala Damir Čučić izabrao je 22 filmska ostvarenja, po 11 filmova u kategoriji kratkometražnog - do 30 minuta i dugometražnog - iznad 30 minuta. Ono što ovom Festivalu daje slavljeničku notu jesu i glazbeni dokumentarci koje ćemo prikazati u suradnji s DORF-om, jedinstvenim regionalnim festivalom glazbenog dokumentarnog filma iz grada prijatelja - Vinkovaca - navodi se u priopćenju.
 

U programu posebnih projekcija, MFF predstavlja kratki dokumentarac "Autofokus", Borisa Poljaka te igrani film Kristijana Milića "Broj 55", nagrađivanu ratnu dramu utemeljenu na istinitim događajima u kojoj glavne uloge igraju Goran Bogdan, Marko Cindrić, Slaven Knezović...
 

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije - za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 30. augusta u dvorani kina "Borak" izabrati pobjednike 15. Mediteran film festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.
 

Sami kraj festivala, obilježit će se jednim muzičkim ostvarenjem - film zatvaranja 15. MFF-a bit će Oscarom nagrađeni dokumentarac ''Potraga za Sugarmanom''.
 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI