VIDEO/ Trajno primirje

Prekid vatre između Izraela i Palestine se poštuje

Hronika 27.08.14, 10:35h

Prekid vatre između Izraela i Palestine se poštuje
Izrael i Palestinci su postigli u utorak trajni sporazum o prekidu vatre nakon rata u kojem su poginula 2.143 Palestinca, 70 s izraelske strane i razoren Pojas Gaze


Sporazum o trajnom prekidu vatre koji je postignut u utorak između Izraela i Palestinaca nakon 50 dana borbi poštuje se, izjavila je u srijedu ujutro izraelska vojna glasnogovornica novinskoj agenciji AFP.

 

- Nije bilo raketne paljbe prema izraelskom teritoriju ni izraelskog zračnog napada na Pojas Gaze od utorka navečer - rekla je glasnogovornica.

 

Izrael i Palestinci su postigli u utorak trajni sporazum o prekidu vatre nakon rata u kojem su poginula 2.143 Palestinca, 70 s izraelske strane i razoren Pojas Gaze.

 

Sporazum predviđa, prema egipatskom posredniku, ublažavanje blokade nametnute 2006. godine od Izraela koji guši enklavu u kojoj živi 1,8 miliona Palestinaca.

 

Šef palestinske delegacije u Kairu Azam el-Ahmed je rekao da je jedna od glavnih tačaka sporazuma "otvaranje prelaza za humanitarne potrebe i hranu, za medicinski materijal i sve što će omogućiti da se popravi vodovodni i električni sistem i mobilna telefonija".

 

Iako ovaj prekid vatre otvara velike nade, tačke neslaganja između Izraelaca i Palestinaca su daleko od toga da budu riješene, a  pregovori bi trebalo da se nastave u Kairu za mjesec dana. Izrael traži demilitarizaciju Pojasa Gaze dok Palestinci zahtjevaju ponovno otvaranje aerodroma i pomorske luke.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI