Nastava za osnovnoškolce u RS počinje 1. septembra

Učenici od prvog do petog razreda u šatorima, jer škole nisu obnovljene nakon poplava

Front 27.08.14, 09:26h

Učenici od prvog do petog razreda u šatorima, jer škole nisu obnovljene nakon poplava
Kako je danas pojasnio ministar Mutabdžija, riječ je o šatorima koje je donirao UNICEF, a u kojima će se nastava odvijati alternativno dok se ne završi obnova škole

 

Nastava u svim osnovnim školama u RS počinje 1. septembra, s tim da će učenici od prvog do petog razreda u četiri škole koje su pretrpjele velika oštećenja u majskim poplavama jedno vrijeme nastavu pohađati u šatorima.

 

Naime, kako je danas pojasnio Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, riječ je o šatorima koje je donirao UNICEF, a u kojima će se nastava odvijati alternativno dok se ne završi obnova škole.

 

Prema njegovim riječima, prve dane nove školske godine pod šatorima će započeti učenici osnovnih škola "Sveti Sava", "Dositej Obradović" i "Vuk Karadžić" u Doboju, kao i učenici Osnovne škole "Miloš Dujić" iz Čelinca.

 

Mutabdžija je rekao da će u njima učitelji s partnerskim organizacijama izvoditi radionice u cilju pripreme za početak nastave, koja će početi uskoro.

 

U školama u kojima je stradalo prizemlje, a spratovi ostali neoštećeni časovi će biti skraćeni na 30 minuta, kako bi se sanacija objekata mogla odvijati u popodnevnim časovima.

 

Kada je nova osnovna škola u Čelincu u pitanju, koja je ove godine trebalo prvi put da otvori vrata za učenike, Mutabdžija je kazao kako je za njen završetak potrebno oko 20 dana, te da je ostalo samo da UNICEF dostavi kancelarijski i školski namještaj i da lokalna zajednica obezbijedi priključke na elektromrežu i toplanu.

 

I osnovci u Šamcu iz osnovne škole u Crkvini su takođe podijeljeni, pa će oni stariji u područnu školu u Kruškovo Polje, a oni mlađi u prostorije privatnog preduzeća.

 

"Učenici od prvog do petog razreda će biti u objektu koji je ustupila firma 'Eko-med', kojoj smo zahalni. Ova firma je svoje vrlo kvalitetne objekte stavila na raspolaganje lokalnoj zajednici", kazao je ministar.

 

Govoreći o učenicima bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju i Vrbanjcima, Mutabdžija je kazao kako im neće biti uvedena nacionalna grupa predmeta.

 

Inače, u resornom ministarstvu je povodom početka školske godine održan sastanak ministra s predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola iz svih regija.

 

Zora Gluvak, predsjednica Aktiva direktora regije Doboj, kazala je kako je Ministarstvo dalo sve od sebe da nastava u Doboju krene na vrijeme, jer su učenici još 14. maja prekinuli redovan nastavni proces.

 

Smanjiti troškove univerziteta

 

U Banjaluci je danas održan sastanak između rukovodstva Banjalučkog univerziteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na kojem je najavljeno donošenje pravilnika o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta.

 

Kako su konstatovali učesnici sastanka, pravilnici će omogućiti značajne uštede na dva javna univerziteta, te manja izdvajanja iz budžeta RS za njihovo funkcionisanje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI