Bakir Izetbegović ubijeđen u 'dobru pobjedu' SDA na izborima

Zubca ćemo poslati vjerovatno u zatvor, kao što smo smijenili i 'ministra nesigurnosti'

Front 27.08.14, 08:30h

Zubca ćemo poslati vjerovatno u zatvor, kao što smo smijenili i 'ministra nesigurnosti'
Prioriteti SDA bit će očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, jačanje državnih struktura s adekvatnim učešćem SDA u njima, kao i bolja ekonomija zemlje i zapošljavanje

 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), sinoć je na stranačkoj tribini u Sarajevu rekao da će SDA, „dobra stara kuća Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota, obnovljiva kuća“, pobijediti na predstojećim općim oktobarskim izborima, ali i da mora „dobro pobijediti“ kako bi povela Bosnu i Hercegovinu naprednijim putem nakon osmogodišnjeg „jalovog perioda s mršavim rezultatima".

 

Prioriteti SDA bit će očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, jačanje državnih struktura s adekvatnim učešćem SDA u njima, kao i bolja ekonomija zemlje i zapošljavanje.

 

Za ovaj treći i najvažniji cilj je rekao da prvenstveno treba ukloniti niz sadašnjih prepreka stranom investiranju u zemlju.

 

Govoreći o potrebnom jačanju državnih institucija, naveo je da SIPA, odnosno njen čelnik Goran Zubac, nije adekvatno reagirao kad je prilikom građanskog bunta u februaru gorjela zgrada državnog Predsjedništva.

 

- Mi ćemo njega poslati vjerovatno u zatvor kao što smo smijenili "ministra za (ne)sigurnost" -  rekao je.

 

Nerad tužilaca i sudova kad je u pitanju privredni kriminal, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, nesigurnost građana, problemi su koje je Izetbegović markirao u djelovanju SDA nakon predstojećih izbora.

 

Kazao je da su unutar stranke, nasuprot "aferama" o raskolu u njenim redovima koje su po njegovim riječima, javnosti smišljeno lansirali više drugih stranaka i plaćeni mediji, konsenzusom dogovorene kadidatske liste za svako pojedinačno ime.

 

Skupu čiji je domaćin bila Općinska organizacija SDA Novi Grad u Sarajevu prenio je selame teško oboljelog predsjednika Stranke Sulejmana Tihića, rekavši da je njegovo zdravstveno stanje nešto bolje nakon kritičnog perioda od prije dva-tri dana, da je komunikativan, svjestan i hrabar, ali govori oslabljenim glasom.

 

U tekućoj kalendarskoj godini, karakterističnoj po građanskom februarskom buntu i prirodnim katastrofama zaredom, SDA nije obnovila koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) već je održala neophodni minimum partnerskih odnosa, kazao je Bakir Izetbegović pripisujući to stranačkoj principijelnosti.

 

Govoreći o njegovom mandatu u Predsjedništvu BiH u periodu 2010-2014. godina, kazao je da je djelovao smirujuće u nekim odlukama koje su nosile mogućnost konfrontacije, kao i da je podnio četiri apelacije Ustavnom sudu te da se zalagao za investicije ("iako je to posao vlada"), a isposlovao ih kod prijateljske Turske koja je zdušno, kaže, pomogla nakon katastrofalnih poplava.

 

Također je njegovao dobre odnose sa zapadnim zvaničnicima, od američkih do evropskih dužnosnika u Briselu, rekao je, a što se tiče regionalnih zemalja, naveo ja prijateljske relacije sa zvaničnim Zagrebom i Podgoricom, kao i njegovu posjetu zvaničnom Beogradu kada je rekao da Republika Srpska nije druga srpska država na Balkanu, kao što je ustvrdio Milorad Dodik.

 

Izetbegović je za danas najavio odlazak u Tursku da bi čestitao Recepu Tayupu Erdoganu koji je ispravio kičmu ekonomiji njegove zemlje, pobjedniku na nedavnim prvim direktnim izborima za državnog predsjednika. Najavio je intenziviranje prijateljskih odnosa s Turskom te pojedinačno naveo njen finansijski doprinos poplavljenim područjima u BiH.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI