Evropska unija o primirju

Izrael i Palestina moraju ispoštovati ono što su dogovorili

Front 27.08.14, 08:00h

Izrael i Palestina moraju ispoštovati ono što su dogovorili
U saopćenju EU-a navedeno je da izraelska i palestinska strana sada moraju ispoštovati ono što su dogovorili


Evropska unija (EU) je izrazila veliko zadovoljstvo trajnim primirjem koje su postigli Izrael i Palestina u Kairu, napominjući kako je vrlo značajno da se primirje održi kako bi na Bliskom istoku zavladao mir i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Naime, u saopćenju EU-a navedeno je da izraelska i palestinska strana sada moraju ispoštovati ono što su dogovorili.

 

"Pozivamo sve strane da se pridržavaju uslova koje su usaglasili u primirju", navodi se u saopćenju.

 

Brisel je posebno naglasio ulogu Egipta u postizanju trajnog primirja kojim su okonačni sukobi Izraela i Palestine i zaustavljeno nasilje u Gazi.

 

Izrael je ranije saopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima postignuto pod posredništvom Egipta.

 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je potvrdio da je postignut potpuni prekid sukoba. Potvrdio je da će primirje sa izraelskom stranom početi u 18:00 sati po centralnoevropskom vremenu.

 

Predstavnici palestinske strane su ranije izjavili da su pregovori sa izraelskom stranom na kraju rezultirali dogovorom o dugoročnom primirju.

 

S druge strane, palestinski zvaničnici za AA su potvrdili da će postizanjem primirja biti otvoreni granični prelazi za ulaz u Gazu, dok će prostor za ribolov palestinskim ribarima biti povećan na šest milja.

 

Također, palestinska strana je saopćila da će se u narednom periodu pregovarati o oslobađaju palestinskih zatvorenika kao i o temama kao što su zračne i pomorske luke.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI