'Osjećam dužnost da vam se obratim...'

Mustafa Cerić: Bošnjaci, izbor je naš - ili uspravni ili pognuti!

Front 26.08.14, 19:24h

Mustafa Cerić: Bošnjaci, izbor je naš - ili uspravni ili pognuti!
Zbog toga, osjećam dužnost da se obratim Bošnjacima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, da shvate historijski trenutak u kome se nalazi naš narod i da ne nasjedaju na oprobane metode zastrašivanja, diskvalifikacije i kriminalizacije pojedinaca i grupa u svojim redovima, koji se odvaže dignuti glas protiv korupcije, nemorala, nereda, nepotizma, ličnih interesa... nepravde, naglašava Cerić

 

Predizborna kampanja, premda zvanično počinje tek za nešto više od dvije sedmice, već je uveliko u toku, saopćeno je danas iz Ureda nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafe Cerića.

 

Kako je istaknuto u saopćenju više je nego očito da se medijski prostor, u tom smislu, zloupotrebljava i koristi za kojekakva politička prepucavanja i potkusurivanja, međusobna podmetanja i optuživanja, te upravo takva situacija među biračima stvara konfuziju i odbojnost prema demokratskom činu glasanja.

 

Cerić stoga ponavlja svoj apel za fer i poštenu predizbornu kampanju, dostojnu jednog savremenog demokratskog društva.

 

Po njegovim riječima država Bosna i Hercegovina i bošnjački narod suočavaju se sa jednim od najvećih iskušenja do sada, a politička konfuzija uzrokuje unutrašnje podjele pothranjene kratkovidošću, ličnim interesima i moralnom nedosljednošću.

 

- To sve kod bošnjačkog naroda proizvodi strah od nepoznatog, a, zapravo, strah vještački proizvodi zaslijepljenost nekih koji u trenutnom haosu ne vide ništa osim sami sebe i svoj sitni interes. Zbog toga, osjećam dužnost da se obratim Bošnjacima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, da shvate historijski trenutak u kome se nalazi naš narod i da ne nasjedaju na oprobane metode zastrašivanja, diskvalifikacije i kriminalizacije pojedinaca i grupa u svojim redovima, koji se odvaže dignuti glas protiv korupcije, nemorala, nereda, nepotizma, ličnih interesa... nepravde, naglašava Cerić.

 

Stoga, trenutni napadi, dodaje Cerić, kao i oni koji će tek uslijediti na sve koji hoće, mogu i znaju kako promijeniti stanje političkog haosa u Bošnjaka, imaju za cilj spriječiti odlučno bošnjačko političko okrupnjavanje i snažno uzdizanje kao jedino rješenje koje bi bošnjačkom narodu moglo vratiti snagu i samopouzdanje, čast i ponos, a državi funkcionalnost i dignitet.

 

- Napadi koji se najavljuju ovih dana s ciljem razbijanja i onemogućavanja inicijative bošnjačkog političkog okrupnjavanja radi spasa države i naroda, iskrene patriote naše zemlje treba samo osnažiti na našem putu da dignemo glas protiv eliminiranja bošnjačkog političkog faktora, navodi Cerić.

 

Smatra također da političari, kojima su Bošnjaci već jednom povjerovali, a koji su ih onda iznevjerili, ponovo se služe metodom provociranja diskvalifikacije onih koji im smetaju na njihovom putu razjedinjavanja, obezglavljivanja i obeznađivanja bošnjačkog naroda i u tu svrhu bespoštedno koriste medije i pojedince koji pristaju biti sredstvom te prljave igre.

 

-Osjećajući moralnu odgovornost i patriotsku dužnost, ovim pozivam Bošnjake da se oslobode straha, da vjeruju u slobodu i prava koja su im zagarantirana, te da svojom rječju i svojim postupkom čine sve, kroz svoje organizacije, stranačke ili nestranačke, kako bi se Bošnjaci okupili oko jednog zajedničkog cilja, a to je da sačuvaju zemlju i urede državu, zajedno sa svima koji je vole i koji u njoj žive, navodi Cerić.

 

Također izražava uvjerenje da zavjere i opstrukcije ovoga puta neće uspjeti, već da će Bošnjaci prepoznati historijski trenutak u kojem trebaju jasno, odlučno i slobodno kazati: „Ovo je crta ispod koje se ne smije!“, a to je da se država ne smije dati nedomaćinima, neodgovornima i svakako ne onima koji za nju nemaju nikakvog osjećaja.

 

Također, crvena linija ispod koje se ne može je i to da se Bošnjake i dalje dijeli međusobno i da svoju sudbinu poklanjaju onima koji za njih nemaju ni srca, ni duše, a ni pameti.

 

-Želim uvjeriti sve Bošnjake da nas na ovom putu ništa ne može omesti, ništa nas ne može uplašiti ni zaustaviti, jer ovo je vrijeme kada mi Bošnjaci imamo izbor - ili čast ili poniženje. Stoga, Bošnjaci, izbor je naš - ili uspravni ili pognuti! I neka svi znaju da se mi klanjamo samo uzvišenom Bogu, kazao je nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Mustafa Cerić, saopćio je Cerićev Ured za odnose s javnošću.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI