Goran Mutabdžija, ministar obrazovanja i kulture RS

Očekujem da bošnjačka djeca polože razredni ispit i školovanje nastave u Vrbanjcima

Front 26.08.14, 20:05h

Očekujem da bošnjačka djeca polože razredni ispit i školovanje nastave u Vrbanjcima
Jedan od roditelja djece iz Vrbanjaca Nijaz Duzan kaže FENI da roditelji dosad nisu informirani o takvom prijedlogu te da, iako su pokušavali, u posljednjih nekoliko mjeseci nisu imali kontakt s resornim ministarstvom RS-a

 

Ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija očekuje da će bošnjačka djeca iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši položiti razredni ispit na teritoriji Federacije BiH i tako steći uvjete da školovanje nastave u mjestu stanovanja.

 

- Očekujem da će djeca iz Vrbanjaca položiti razredni ispit na način kao što su to obavila i djeca iz Konjević-Polja i da ćemo i njih upisati u naredni razred ove školske godine u njihovom mjestu, Vrbanjcima - kazao je novinarima ministar.

 

Jedan od roditelja djece iz Vrbanjaca Nijaz Duzan kaže FENI da roditelji dosad nisu informirani o takvom prijedlogu te da, iako su pokušavali, u posljednjih nekoliko mjeseci nisu imali kontakt s resornim ministarstvom RS-a.

 

- Ne znam da li je nešto urađeno na terenu. Nas nije obavijestio, uglavnom - kazao je.

 

Ti učenici nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta. Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca odlučni su da svoju djecu ni ove školske godine neće slati na nastavu ako se, kako kažu, ne udovolji njihovim zahtjevima.

 

Redovna nastava u osnovnim školama u RS-u u školskoj 2014./2015. godini počinje 1. septembra.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI