FOTO/ Veliko olujno nevrijeme zahvatilo Doboj, Gračanicu, Tešanj, Usoru...

Krov tržnog centra pao na parkirana vozila, grad opustošio imanja, vjetar čupao drveće...

Hronika 23.08.14, 19:00h

Krov tržnog centra pao na parkirana vozila, grad opustošio imanja, vjetar čupao drveće...
Grad je opustošio imanja, polupao crepove na kućama, obio fasade, uništio automobile, sijalice vanjske rasvjete, dok je vjetar čupao drveća

 

Veliko olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, grmljavinom, kišom i gradom na pojedinim dijelovima veličine jajeta nanijelo je danas iza 16 časova ogromnu štetu na području nekoliko naselja sjevernog dijela opštine Usora, javlja Oslobodjenje.ba.

 

Grad je opustošio imanja, polupao crepove na kućama, obio fasade, uništio automobile, sijalice vanjske rasvjete, dok je vjetar čupao drveća, prenosi Oslobođenje.

 

nevrijeme-doboj-tesanj-2

 

Na Tešanjci vjetar je skinuo krovnu konstrukciju tržnog centra koja se sručila na parking. U tom trenutku na parkingu se nalazilo petnaestak vozila kupaca koja su jednostavno ostala zarobljena, dok su ljudi bili u panici. Sabahudin Hasanbašić, koji radi privremeno u Njemačkoj, sa suprugom Arnelom i dvoje djece, samo što je izašao iz svog vozila i prišao ulaznim vratima ovog centra, čuo je prasak.

 

Okrenuo se i vidio da je krovna konstrukcija poklopila sva vozila, među kojima je i njegovo. Nasreću, očevici kažu da nema povrijeđenih, mada u vrijeme slanja ovog izvještaja teren još nije bio raščišćen, jer pod krovnom konstrukcijom je bilo još vozila.

 

nevrijeme-doboj-tesanj-1

Jaka kiša i grad pogodili su danas i područje Doboja.

 

Led veličine oraha padao je velikom brzinom, nošen jakim vjetrom i kišom. 

 

led-grad

 

nevrijeme-doboj-kisa

 

I u Doboj-Jugu su grad, vjetar i bujičasti kanali u brdskim dijelovima općine nanijeli takođe veliku štetu usjevima, porodičnim kućama i imanjima, pogotovo u Matuzićima u Bosanskoj ulici na kojoj je nedavno skinuta stara asfaltna podloga, tako da je ovaj put pretvoren u jedan veliki bujičasti potok.

 

Na osnovu vanrednog izvještaja iz Kantonalnog operativnog centara Civilne zaštite Tuzla sačinjenog na osnovu telefonskog izvještaja iz OSlCZ Gračanica, jako olujno nevrijeme praćeno gradom, do veličine jajeta, pogodilo je i općinu Gračanica oko 17.00 sati.

 

Usljed velike količine kiše ponovo je došlo do izlijevanja lokalnih vodotokova i plavljenja stambenih i poslovnih objekata.

 

Ekipe OSlCZ Gračanica izašle su na teren, radi prikupljanja informacija i procjene stanja, navodi se u ovom izvještaju.

 

U 17 sati i 18 minuta, područje općine Srebrenik zahvatilo je jako olujno nevrijeme, koje je izazvalo prekid u putnim komunikacijama, PTT-u, elektroenergetskim napajanju pojedinih mjesta, i drugoj infrastrukturi.

 

Olujno nevrijeme je čupalo drveće, skidalo krovove na kućama i drugim objektima.

 

Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do izlivanja potoka i drugih vodotokova koji su poplavili brojna domaćinstva, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: oslobodjenje.ba, dobojski.info/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI