IZBJEGNITE GREŠKE

Ovako pečete pizzu? Nije ni čudo da vam ne uspijeva

Auto & Dom 22.08.14, 15:05h

Ovako pečete pizzu? Nije ni čudo da vam ne uspijeva
Pizza je definitivno jedno od najsavršenijih jela i rijetko kome se ne sviđa, a na nju možete staviti sve ono što volite i oblikovati je sve dok ne dobijete baš onu po svom ukusu. Upravo u tome leži čar pečenja pizze kod kuće, no valja pripaziti na nekoliko najčešćih grešaka

Ne solite tijesto za pizzu, koristite barem deset različitih sastojaka, kupujete umak za pizzu te je pečete na niskih 150 stupnjeva? Vjerovali ili ne, ali tako činite najčešće greške prilikom pečenja pizze i zbog toga vam pizza kod kuće baš i ne uspijeva.

 

Mrvica soli sasvim je dovoljna
Bez soli tijesto će biti bezukusno i bljutavo. S obzirom da je tijesto doslovce osnova za dobru pizzu, jako je važno dobro ga začiniti. Većina je jako štedljiva po pitanju soljenja tijesta, nadajući se da će sastojci dati okus pizzi, no upravo je to osnovna pogreška, kažu stručnjaci za hranu Dawn Perry i Claire Saffitz iz časopisa Bon Appétit. Naime najbolja pizza ima hrskavu i slanu koru. Osim toga, u kupljenom tijestu za pizzu najčešće nedostaje soli pa je najbolje prvo isprobati kakvo je i nakon toga po potrebi još malo posoliti. No treba voditi računa i o sastojcima koje stavljate na pizzu; naravno, manje će trebati soliti ukoliko pečete pizzu s inćunima, maslinama ili parmezanom.

 

Ne posežite za valjkom za valjanje tijesta
Nitko od vas ni ne očekuje da ćete se transformirati u pizza majstora koji bez puno muke vrti tijesto u zraku. Samo najbolji od najboljih mogu vrtjeti tijesto visoko iznad glave, a bez obzira koliko ste vješti u tome, izbjegavajte valjak za valjanje tijesta. Naime prilikom valjanja tijesta nastaju mjehurići zraka pa ono na kraju bude gusto i teško. A tijesto za pizzu trebalo bi biti upravo suprotno – tanko i lagano. Stoga ga je najbolje razvlačiti rukama, lagano i nježno, sve dok ne dobijete željeni oblik. Osim toga, tko kaže da vaša pizza mora biti okrugla – oblikujte je kako god želite, ovalno ili čak četvrtasto. Ukoliko je tijesto nemoguće oblikovati, uzrok tomu može biti to da ste ga previše izradili ili je prehladno. U tom slučaju ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta te ga nakon toga ponovno oblikujte.

 

Umak za pizzu
Ako ste već odlučili napraviti sami svoje tijesto, prava je šteta koristiti kupovni umak. Osim toga, umak za pizzu se napravi u svega nekoliko minuta dok je onaj kupovni poprilično sladak. Izbjegavajte peći svježe rajčice. Naime one se dodaju tek kada je pizza gotova, inače će biti vodenasta, a rajčice se neće ispeći. Za umak je najbolje lagano prokuhati konzervu nasjeckanih rajčica s bosiljkom, paprom, češnjakom i soli. No možete napraviti i svježi umak – u blender stavite rajčicu, češnjak, bosiljak i inćune, miksajte te prelijte preko tijesta. Osim toga, nemojte štedjeti na siru jer je upravo on jedan od ključnih sastojaka na pizzi. Naime cijeli smisao pravljenja pizze kod kuće je taj da možete uživati u sjajnom okusu kvalitetnih sastojaka.

 

Više ne mora značiti i bolje
Nemojte pretjerivati sa sastojcima, u ovome slučaju više ne znači nužno i bolje. Prema riječima stručnjaka, na pizzu ne treba stavljati više od sedam sastojaka. Jednostavne pizze uvijek su najbolje, a ukoliko natrpate sastojke, morat ćete napraviti i jako debelo tijesto koje će sve to moći držati na okupu. Osim toga, pripazite da se sastojci slažu jer ako pomiješajte crne i zelene masline, mozzarellu, ricottu, parmezan, gljive i brokulu, zasigurno nećete dobiti finu pizzu.

 

Trik prilikom pečenja pizze
Vrlo često zaboravljamo na onaj trik s tijestom - da ga se prvo nakratko peče, zatim doda sastojke te nakon toga ponovno peče. Naime upravo tako će vam kora na pizzi ostati hrskava, posebice ako pečete pizzu s vlažnim sastojcima, poput mozzarelle. U tome slučaju zamijesite tijesto, nakratko ga stavite u pećnicu, izvadite, stavite umak i sastojke te ponovno vratite u pećnicu.

 

Temperatura prilikom pečenja
Pizzu nikada nemojte pokušavati ispeći polako i na niskoj temperaturi. Time ćete dobiti mekanu i gnjecavu koru te nedovoljno pečene sastojke. Stoga ne pokušavajte ispeći pizzu na 170 stupnjeva, već pojačajte pećnicu na 250 stupnjeva i pecite sve dok kora ne potamni i ne postane hrskava, a sir se potpuno ne rastopi.

 

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI