Foto / Sedma noć SFF-a

Vatrena Turkinja smjelom haljinom zagrijala atmosferu na crvenom tepihu

Kultura 22.08.14, 10:24h

Vatrena Turkinja smjelom haljinom zagrijala atmosferu na crvenom tepihu
Sedmi dan Sarajevo Film Festivala je već za nama, a sinoć je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prošetala ekipa tursko-njemačkog filma "Janje" režisera Kutluga Atamana, a turska glumica Nursel Kose plijenila je pažnju prisutnih.

 

Radnja filma je smještena u malo selo u brdovitim predjelima Anadolije. Tradicija u tom mjestu nalaže da se obred sunećenja muške djece proslavlja uz muziku i veselje. U fokusu je siromašna porodica u kojoj živi dječak Mert. On će također biti osunećen, ali njegov otac nema novca za slavlje. Mertova majka Medine ulaže sve napore kako bi obred sunećenja svog sina pripremila dostojanstveno uz nezaobilazno janje, koje je simbolično u naslovu filma.

 

Nešto kasnije crvenim tepihom prošetala je i ekipa grčkog filma "A blast", predvođena rediteljem Syllasom Tzoumerkasom.

 

Priča prati Mariju koja je u bijegu, odbacivši sve što joj je nekada bilo važno. Do jučer je bila brižna majka, voljena supruga i odgovorna kći, a već u sljedećem trenutku bjegunac.

 

Sarajevo je posjetila i producentica filma Maria Drandaki, te glumica Aggeliki Papoulia.

 

Jučer je objavljen i ovogodišnji kustos Katrin Cartlidge fondacije - to je eminentni britanski reditelj Ken Loach, koji je jučer doputovao u Sarajevo, gdje je na gala večernjoj ceremoniji i predstavio ovogodišnje dobitnike nagrade Katrin Cartlidge fondacije: Abdel Salama Shehadeha, Ashrafa Mashharawija i Media Town Pro.

 

Abdel Salama Shehadeh živi u Rafi, u Gazi. Njegova porodica potiče iz sela Barbara, koje je okupirano 1948, što je natjeralo njegovu porodicu i sve stanovnike sela da postanu izbjeglice koje se nikada neće moći vratiti. Radio je u TV produkciji i medijima, te kao kamerman i tehničar tona.

 

Ashraf Mashharawi je palestinski filmski autor koji živi u Gazi kao izbjeglica. Njegovi filmovi su priznati i dobitnici su nekoliko međunarodnih nagrada. Također je nagrađen za svoje emotivno pokrivanje izraelskog napada na Gazu od 2008. do 2009.  Ashraf radi sa potpuno nezavisnom filmskom produkcijskom kućom Media Town Pro, sa fokusom na produkciju filmova vezanih za Palestinu i regiju Bliskog istoka.

 

Glavni cilj kompanije je producirati filmove koji sadrže vrijednu ljudsku poruku koristeći najviše standarde kvaliteta na način koji pomaže ljudima da reaguju na filmove tako da mogu jasno razumjeti ono što se dešava na terenu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI