VIDEO/ Pomozite u katalogizaciji satelitskih fotografija Zemlje

NASA traži pomoć: Prepoznajte svoj grad na satelitskom snimku

Hronika 22.08.14, 08:50h

NASA traži pomoć: Prepoznajte svoj grad na satelitskom snimku
Snimke su napravili astronauti Međunarodne svemirske stanice, ali nema preciznih podataka o snimljenim mjestima

 

Američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) zamolila je korisnike interneta širom svijeta da joj pomognu u katalogizaciji satelitskih fotografija Zemlje, snimljenih tokom noći.

 

Naučnici Univerziteta Komplutense u Madridu pokrenuli su portal “Cities at Night”, na kome zainteresovani mogu da lokalizuju fotografije u okviru tri različita projekta.

 

Snimke su napravili astronauti Međunarodne svemirske stanice, ali nema preciznih podataka o snimljenim mjestima. Zbog toga se naučnici nadaju da će ljudi prepoznati svoj rodni grad i na taj način omogućiti katalogizaciju snimaka.

 

Projekat “Dark Skies” je najjednostavniji. Jedini zadatak učesnika jeste da utvrde da li su na nekoj slici gradovi, zvijezde ili drugi objekti.

 

Projekat “Night Cities” je već malo složeniji, jer zahtijeva poznavanje lokalne geografije. Na posebnoj karti neophodno je označiti mjesta koja se kriju iza određene tačke na snimku.

 

Treći projekat je “Lost Night”, gdje se od učesnika takođe traži da identifikuju snimljena mjesta, ali su ove slike snimljene iz drugačije perspektive, pa se ne može reći da li se iza svjetlosti krije grad ili selo.
 

Stotine dobrovoljaca već su klasifikovali 20.000 fotografija, ali posao ni izdaleka nije završen. Naučnici se nadaju da će na ovaj način prikupiti značajne podatke o svjetlosnom zagađenju.  

 

Alejandro Sanchez sa Univerziteta Komplutense naveo je kao primjer snimke Madrida i Berlina. Madrid kao prijestonica države koju potresa kriza znatno više blješti nego Berlin, glavni grad ekonomski najzdravije zemlje u Evropi.

 

- Možda ovaj podatak ukazuje na to da Njemačka efikasnije koristi svoje resurse - objašnjava on.

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI