Dragan Čavić odgovara na optužbe predsjednika NSRS

Za razliku od SNSD-a, ja nikada ne bih zvao NATO da interveniše

Front 21.08.14, 17:48h

Za razliku od SNSD-a, ja nikada ne bih zvao NATO da interveniše
Dragan Čavić niti je zvao niti bi zvao NATO, za razliku od Igora Radojičića koji je već zvao NATO da bi došao na vlast s koalicijom Sloga 1997. godine, a preko svoje stranačke koleginice Ane Trišić-Babić, koja neskriveno lobira za članstvo BiH u NATO savezu i danas priziva NATO, podržavajući članstvo BiH u NATO savezu sa čime se Dragan Čavić ne slaže, navodi se u saopćenju NDP-a


Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić odbacio je optužbe predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i visokog funkcionera vladajućeg SNSD-a da je pozvao NATO da intervenira u Kneževu/Skender Vakufu.

 

- Dragan Čavić niti je zvao niti bi zvao NATO, za razliku od Igora Radojičića koji je već zvao NATO da bi došao na vlast s koalicijom Sloga 1997. godine, a preko svoje stranačke koleginice Ane Trišić-Babić, koja neskriveno lobira za članstvo BiH u NATO savezu i danas priziva NATO, podržavajući članstvo BiH u NATO savezu sa čime se Dragan Čavić ne slaže - navodi se u saopćenju NDP-a.

 

Dodaje se da je 5. septembra 2012. godine na forumu međunarodnih lidera u gradu Šarlot, u Sjedinjenim Američkim Državama, Radojičić razgovarao s bivšim državnim sekretarom SAD-a Madlin Olbrajt o njenom nekadašnjem angažmanu u BiH. Čavić navodi da je upravo Olbrajtova bila glavni zagovornik bombardovanja srpskih položaja i ciljeva u Republici Srpskoj od NATO snaga kao i bombardovanja Srbije.

 

- Takođe u političko-vojnom prevratu iz 1997. godine Igor Radojičić je, zajedno s Miloradom Dodikom, uz pomoć tenkova SFOR-a osvojio vlast u Republici Srpskoj. NATO helikopter je prevezao narodnog poslanika, člana HDZ-a BiH, na zasijedanje u Bijeljini, kako bi se obezbjedila većina za izglasavanje Vlade Republike Srpske, na čelu s Miloradom Dodikom, u januaru 1998. godine - navodi NDP u saopćenju.

 

Lider NDP-a je odbacio i tvrdnje da se u Kneževu, gdje je NDP-ov načelnik, flagrantno krše zakoni i propisi, kako to tvrdi Rdaojičić.

 

- Igor Radojičić je u pravu kada tvrdi da se u opštini Kneževo flagrantno krše zakoni i propisi, ali je zaboravio da naglasi da ih krše odbornici SNSD-a i tijesne skupštinske većine koji već godinu dana onemogćavaju zakonit nastavak rada lokalne skupštine. Neistina je da je načelnik opštine zaključao zgradu Skupštine opštine i da nije dozvoljavao odbornicima da uđu i rade - naveo je Čavić.

 

On tvrdi da je načelnik Kneževa u skladu sa zakonskim i ostalim propisima zahtijevao od nove skupštinske većine da rade na zakonit način, što oni odbijaju, i nastavljaju nasilničko ponašanje, kršeći sve norme koje propisuju način rada lokalnih skupština, što je svojim nalazom utvrdilo i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave.

 

- Igor Radojičić vodi Narodnu Skupštinu RS striktno poštujući i provodeći Poslovnik i pitam ga, kada bi se formirala nova skupštinska većina i izvršila njegovu smjenu mimo Poslovnika o radu Narodne Skupštine, u hodniku, a ne u skupštinskoj sali, da li bi on takvu odluku proveo i poštovao - kaže se u Čavićevom saopćenju.

 

Lider NDP-a navodi da je, pošto više nije u mogućnosti da pošalje NATO u Kneževo, šef Igora Radojičića poslao specijalnu policiju u to mjesto, koja je nezakonito intervenisala bez ikakvog sudskog, tužilačkog ili bilo kakvog pismenog naloga, kao i bez obrazloženjem zbog čega primjenjuju silu.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI